Снимка: архив, Булфото

Шефът на енергийната комисия в парламента и бивш министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев се разграничи от призива на премиера Бойко Борисов -  увеличението на тока да се отложи с месец. 

"Отлагането би имало смисъл, ако имаше някакъв нерешим проблем, за който трябва повече време", коментира Добрев пред журналисти в парламента.

Още по темата

Според него обаче искането на индустрията за отлагане на решението с мотива, че токът й се вдига много, не отговаря на истината. 

Добрев отново повтори, че увеличението за индустрията няма да е както се твърди от 19 лв. на 40 лв. "Причината е, че в момента върви процес по съгласуване на наредба, която да облекчи тежестта за индустрията. Тази наредба е на базата на промени в закона, които направихме през февруари", пресметна Добрев. 

Той обясни, че с това компонентата "задължения към обществото" за индустрията ще падне от 40 лв., на 21.64 лв.

"Увеличението в случая за индустрията след приемането на наредбата ще бъде в рамките на между 1 и 2 процента", обясни още ексминистърът. 

Той допълни, че за останалите компании, които не са индустрия, а са в сферата на услугите – търговски вериги, молове, увеличението не е от 19 лв. на 46 лв., а е от 26 на 40 лв., защото те са присъединени на средно напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase