Електроенергията за бизнеса ще поскъпне символично - в рамките на около 2 на сто, изчисли бившият енергиен министър Делян Добрев по време на конференцията "Индустрия, енергетика и околна среда".

Още по темата
Той посочи, че в понеделник ще бъде приета наредбата, която подпомага големите енергийни потребители. Нормативният акт е предвиден в Закона за енергетиката. Той отговаря на насоките на Европейската комисия за отпускането на държавна помощ, но ще трябва да получи формалното одобрение от Брюксел.

Според текстовете, които Добрев анонсира, бизнесът с годишно потребление над 10 гигаватчаса годишно ще получи отстъпка от 85% от таксата "Задължение към обществото". Прагът е относително нисък, а изчисленията на бившия енергиен министър показват, че индустрията ще плаща такса от 21,64 лева, вместо сегашните 18,93 лева. Предложението на енергийния регулатор е единен размер на таксата от 40,21 лева за мегаватчас.

Според Добрев предложението на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) за новия ценови период е "изключително балансирано". С него се изчиства тарифният дефицит на Националната електрическа компания (НЕК) и дори остава буфер от 50-100 млн. лева за непредвидени случаи. Ако такива не се появят, тези средства ще бъдат използвани за покриване на старите задължения на компанията.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. По думите на Борисов увеличение на цената на тока за бизнеса с 20% е много и „няма да е хубав знак и към инвеститорите“.

От индустрията също възразиха срещу готвените цени. Според Кирил Домусчиев решението ще засегне негативно цели отрасли - металургия, стъкларска промишленост, машиностроене. Според него не се търсят и резервите нито в НЕК, нито в БЕХ и препоръча на държавните енергийни компании да излязат на свободния пазар. Работодателите са категорични, че в ЕС цената на тока за бита е два пъти по-висока от тази за индустрията, защото тя дава работни места и плаща данъци.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предлага цената на тока от новия регулаторен период да се повиши със средно 1,99 на сто.

Граничните случаи, при които предприятия ползват малко под 10 гигаватчаса годишно, обаче притесняват бизнеса. Васил Велев от АИКБ посочи за пример една от компаниите, която е сред лидерите в своя сектор в световен мащаб, но потребява 9,5 гигаватчаса електроенергия годишно. По тази причина и Велев призова наредбата, по силата на която ще има подкрепа за бизнеса, да бъде обсъждана с представителите на бизнеса. Той приветства и коментарите на премиера Бойко Борисов, че е нужна широко обсъждане на цената на електроенергията за новия ценови период.

Велев посочи още, че не са изчерпани всички възможности за изкупуване на "скъпите покупки" на ток. Според него заводските централи са успели да намерят начин да заобиколят закона и да продават на НЕК ток, който не е произведен при високоефективно комбинирано производство.

Дефицитът в НЕК е в размер на 3,7 млрд. лева, посочи от своя страна зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. 2,3 млрд. лева са задължения по инвестиционни проекти, а 1,4 млрд. лева е тарифният дефицит на компанията. С новото решение именно този дефицит ще бъде свит до 30 юни 2016 година.

Николов посочи още и някои и от приоритетите на енергийното министерство. Част от тях са газовите връзки със съседните страни. От думите на Николов обаче стана ясно, че отново се отлага подписването на окончателното инвестиционно споразумение с Гърция за новата газова връзка.

То трябваше да бъде подписано на 29 май, но по "технически причини" срокът беше удължен до 12 юни. Енергийният министър Теменужка Петкова обясни пред журналисти, че промяната е формална и е нужно само съгласуване на програмите с нейния гръцки колега. Днес Николов посочи, че срокът за подписването е променен и вероятно това ще стане през юли.

Ускорява се работата по връзката със Сърбия, избран е и изпълнителят на допълнителните работи по връзката с Румъния, отчете още Николов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase