Снимка: Ройтерс

Гръцката компания OTE планира да продаде българското си подразделение Globul, за да подпомогне рефинансирането на дълг на стойност 3,4 млрд. евро, съобщи Ройтерс, като уточни, че падежът на задълженията настъпва през следващите 2 години.

„OTE обмисля възможната продажба на подразделенията си в България Globul и Germanos Telecom Bulgaria и планира да започне необходимите процедури“, посочват от гръцката компания в свое прессъобщение.

По данни на Ройтерс Globul е вторият по големина мобилен оператор в България с пазарен дял от 36% и потребителска база от 4,3 млн. души.

Още по темата
Анализатори в бранша вече бяха отбелязали, че турската телекомуникационна компания Turkcell вероятно се интересува от придобиването на Globul, след като през тази година вече прояви интерес към закупуването на потъналия в дългове трети български мобилен оператор Vivacom, преди евентуалният купувач да се откаже от сделката.

OTE, в която Deutsche Telecom притежава дял от 40%, обяви сериозна печалба през първото тримесечие, но само благодарение на продажбата на дял от 20% в сръбския оператор Telecom Srbija.

Бившият гръцки монополист, който е и най-големият телекомуникационен оператор в Югоизточна Европа, губи клиенти, след като мерките за строги икономии се отразиха неблагоприятно на потребителите в Гърция и Румъния, двата най-големи пазара за компанията, а част от тях преминаха към нейни конкуренти.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase