Американската EXIM Bank е готова да осигури 8 млрд. долара за АЕЦ "Козлодуй".

"Тази банка за това е създадена от правителството на Съединените щати, за да финансира инвестиции, които ще създадат работни места в Щатите и ще защитят бизнеса. Бих ги посъветвал да анализират по-сериозно дали това тяхно намерение е в съгласие с обявените им екологични принципи, така че да не подценяват този въпрос", коментира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Той поясни, че за да се изпълни един такъв инвестиционен проект, са необходими редица предпоставки, като едната от тях е да има влязъл в сила доклад за оценката на въздействието на околната среда.

"Съгласно нашето законодателство, когато такъв доклад е приет и одобрен от Министерството на околната среда и водите, неговото правно действие е пет години. Ако в този период не е започнало неговото осъществяване, той губи правна сила. Този доклад, след редица съдебни битки, влезе в сила на втори април 2019 година, от което следва, че би трябвало неговият срок на правно действие да е изтекъл. Ако това е така, проектът за VII блок е без тези необходими юридически основания", разясни проф. Касчиев за Bulgaria ON AIR.

Енергийният експерт допълни, че оттам следва банката, в съответствие със своята екологична политика и принципи, да не го финансира.

"Предполагам, че те просто не знаят за това и са заблудени от българските си партньори. Би следвало Министерството на околната среда и водите да се произнесе много ясно по този въпрос", каза гостът.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase