Мария. Снимки: Reuters
fallback

В първите дни на новата година, съдът в Гърция ще се произнесе за бъдещето на русото ангелче Мария, чиято съдба предизвика огромен интерес в цяла Европа.

Детето, открито в ромски катун в северна Гърция, се оказа с български родители от Николаево.

Един от 15-тината домове на организацията "Усмивката на детето" от два месеца се грижи за малката руса Мария.

Oще по темата
"Във всеки дом на организацията живеят между 25 и 27 деца. Става дума за деца изоставени, малтретирани или отхвърлени от родителите си. Дошли са при нас след прокурорско нареждане. Те са прекарали много труден период вътре в семействата им и това, което ние се опитваме да им създадем е един приятен живот, какъвто заслужава всяко дете", обясни пред bTV Стефания Теку, социален работник.

Костас Янопулос, основател и президент на организацията "Усмивка на детето" посочи и състоянието на малката Мария в момента. По думите му тя не е била в шок.

"Когато влезе в една спокойна обстановка, самата тя беше спокойна и за голяма наша изненада не търсеше никого. Обикновено когато децата сменят средата си, търсят хората, с които са свикнали. Тя се почувства толкова сигурна и спокойна, че когато се наложи да излезе, за да й се направят някои изследвания, тя застана в средата на стаята и не искаше да тръгва, защото се страхуваше, че няма да се върне. Само в един единствен момент, когато в дома имаше проблем и тя се уплаши, извика "Мамо!", допълни той.

"Не я питаме нищо, нито пък това е задачата ни - да научим от нея нещо. Когато ни има достатъчно доверие, когато се чувства готова, тя самата може да ни разкаже нещо. Но може и да не говори. Единственото, което ние очакваме е окончателното решение на съда, на гръцкия съд за това кой ще има правото на неин настойник. Засега възможностите са две - или да сме ние, или да е семейството, което я е отгледало до момента. Дори и да бъде дадено това право на нас, пак съществува въпросът за постоянното бъдеще на детето", допълни  Янопулос.

От организацията пазят пълна дискретност за местонахождението на Мария и предпочитат да неутрализират нездравия интерес на медиите към нея.

"Мария, както и всяко дете, което идва при нас, трябва да има семейство - едно стабилно семейство, което е в състояние да му осигури основните нужди - обич, топлина, бъдеще. Това вярваме за всяко дете. Мария не е различна. Това, че е хубава и руса не я различава от останалите. Грижим се за нея, както за всички останали", заключе Костас Янопулос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

yasensl

преди 10 години

Албинос не е рус ангел.

23

Angela

преди 10 години

Do emigrant:Искаше да кажеш, че в България животът няма стойност, т.е. нищо не струва!Нали? Това е жестоката истина. Той ако имаше цена, щеше да е ок. Но явно животът тук не струва и един цент, хора умират заради лекарски грешки и т.нМалката Мария е имала късмет да напусне България, радвам се!

22

Анонимен

преди 10 години

Умен гущер като ти се откъсне опашката инвитро ли я въстановяваш,страхотен феномен при съвсем обикновени природни условия.

fallback