Снимка: БГНЕС/ЕРА

Република Сръбска има право на решение за мирно отделяне, заяви президентът Милорад Додик, съобщи „Данас“.

Додик каза, че до края на юни Република Сръбска ще предложи на Федерацията на Босна и Херцеговина споразумение за мирно отделяне, което ще съдържа и аналитичен раздел за застрашаването на Дейтънското мирно споразумение.

Той припомни, че правителството на Република Сръбска е взело решение за назначаване на работна група за изготвяне на споразумение за мирно разединение с Федерацията, като добави, че има право на тази инициатива, която се основава на Конституцията и Дейтънското мирно споразумение.

„Казахме, че ще го направим до 30 юни, и ще го направим. Ще направим анализ на разпадането на Дейтънското споразумение, което остана само на сегменти. Много неща не са конституционни в тази страна и ние ще кажем, че не можем да останем в общността, в която сме въвели нашата територия, нашата юрисдикция и независимост. Имаме право на това, независимо от това какво измислят американците и си мислят, че някой се страхува от тях. Те не са безобиден противник, знаят как да направят всичко, но това не означава, че са прави“, заяви лидерът на босненските сърби.

Той заяви, че Република Сръбска е влязла в Босна и Херцеговина (БиХ) като независима територия, която има всички характеристики на държава.

Причина за засилването на сепаратистката реторика на Додик стана приемането на резолюцията за геноцида в Сребреница от Общото събрание на ООН. Според президента на РС не е имало геноцид в Сребреница, а целта на резолюцията е да очерни сръбския народ.

През юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиват само за няколко дни над 9000 души. Това е най-голямото клане на цивилни в Европа след Втората световна война /ВСВ/. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase