Малката Мария. Снимка: Reuters

Родителите на русокосата Мария, която беше намерена в ромски катун в Гърция, отказват да съдействат на социалните служби и детето няма да бъде върнато в тяхното семейство, а ще бъде настанено в приемно.

Това съобщи пред bTV Детелина Котевска, началник отдел "Дейности и мерки по закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане.

Още по темата

В момента Мария е настанена в социална институция в Гърция, но Държавната агенция за закрила на детето вчера обяви, че ще направи всичко възможно да върне детето у нас.

"Родителите, за съжаление, не съдействат. Имаше предложение майката да бъде настанена в център "Майка и бебе" заедно с двете най-малки деца, но тя отказа", подчерта Котевска и уточни, че когато децата бъдат временно преместени, съответно и социалните помощи за издръжката им ще бъдат прехвърлени към приемните семейства.

Предстои четири от децата на ромската фамилия да бъдат настанени в приемни семейства, едно ще бъде пратено при роднини, а други две – в социална институция.

Една от дъщерите на Сашка и Атанас Русеви вече е пълнолетна, а друго от децата им ще навърши 18 години след месец.

"Само близките на майката Сашка са 19 братя и сестри – бяха проучени възможностите на всички тях да приемат децата", каза Детелина Котевска, но уточни, че те са отказали.

По думите на представителя на Агенцията за социално подпомагане децата може да се върнат обратно при родителите си, когато двамата могат да поемат адекватна грижа за тях.

"Не бива да ни задоволява аргументът, че ромите просто живеят в такива условия. Децата не могат да живеят така. Ще бъде направено всичко Мария да живее щастливо", допълни Котевска.

"Всички заедно трябва да се справим с проблема", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase