Снимка: Istock

Всеки човек е различен. Но има черти на характера, които е важно всеки да притежава, като съпричастност, грижа, умението да се поставиш на мястото на друг и да можеш да разбереш неговите емоции и болка. Всичко това обединено се нарича емпатия. За хората, при които тя се проявява рядко, казваме че са студени личности. Всеки познава поне по един такъв човек, който може да е колега, роднина, приятел, познат.

Кои други знаци подсказват, че някой не е емпатична личност?

1. Усещате, че нещо не е наред – Сякаш инстинктът ви вече знае липсата на съпричастност. Когато се опитвате да говорите с този човек за нещата, които се случват в живота ви, не получавате отговора, който очаквате. Това е очевидно отражение на липсата на способност у тези хора да усещат емоционалните нужди на другите.

2. Влизат в много спорове – Хората, за които емпатията е чужда, обичат да спорят. Те се „захранват“ от това. Те не знаят как да разчитат чувствата на хората и не си правят труда да го разберат. За тях е важно да спечелят на всяка цена всеки спор.

3. Мислят, че хората са твърде чувствителни – Не очаквайте да бъдете разбрани от човек, който не е емпатичен. Споделянето на емоциите и нуждите ви с такава личност, само ще го/я накара да ви нарече чувствителни, слаби, драматични. Липсата на съпричастност може също да ги накара да мислят, че чувството и изразяването им се равнява на слабост. Разказват например неуважителни шеги и не разбират как могат да наранят другите.

4. Интересуват се предимно от себе си – Едни от прилагателните, които описват онези, на които им липсва емпатия, е самовглъбеност, егоизъм. Те не са в състояние да се грижат за никой друг освен за себе си. Или ако все пак покажат грижа към вас, след това няма да спрат да ви го напомнят. Винаги поставят нуждите си на първо място.

 Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase