Кадър от филма "Навитакът"; Снимка: outnow.ch

Често българите биват набедявани за черногледци, които се съсредоточават главно върху негативното и лошото в една ситуация, вместо да потърсят положителното. Спорно е да се каже дали това наистина е така, тъй като всеки човек е различен и възприема, и гледа света през различни очи. Със сигурност обаче фокусирането върху хубавите неща е много по-добре не само за самия човек, но и за хората около него.

Щастието не е процес на съществуване, а процес, към който трябва да се подхожда и работи методично. На работното място жените са тези, които се страхуват повече от мъжете и които несъзнателно провалят своя успех. Дамите са тези, които мислят повече нещата и то от емоционална гледна точка. Те се притесняват дали са заслужили този бонус и често не питат неща, от които се интересуват.

Прилагането на някои от принципите на позитивната психология е помогнало да много жени да достигнат своя пълен потенциал, без да се страхуват и извиняват. Позитивната психология е въведена през 1998 година от психолога Мартин Селигман, който смятал, че човек се чувства по-добре, когато се вглежда в хубавите, а не в лошите неща. Изглежда философията на Селигман има успех, защото много проучвания показват, че високите нива на щастие на работното място помагат на бизнеса и работещите да процъфтяват.

Много дами възпрепятстват своя успех, защото се панират от грешките, които допускат. Те не гледат на тях като полезен опит, а като провал и срам. Именно в подобни случаи позитивната психология трябва да се намеси. Ето няколко начина, които ще ви помогнат да започнете да мислите положително:

1. Съсредоточете се върху това, в което сте добри. Може би се сте твърде плахи, за да говорите на офис срещите? Компенсирайте тази своя слабост със съдържание, поднесено в перфектна презентационна или писмена форма. Винаги има начин се откроите с нещо, в което ви бива. Това, което трябва да запомните е, че не трябва да се съсредоточавате върху нещата, които не можете, а върху тези, в които най-много ви бива.

2. Правете малки стъпки до големите цели. Всеки човек трябва да има една или няколко големи цели, към които да се стреми. Обикновено постигането на заветните мечти може да отнеме повече време, затова е хубаво да маркирате пътя до тях с други, по-малки желание. Работете в посока постигане на всяка малка цел, като същевременно не се отклонявате от главната с мечта. Когато някоя цел по пътя се увенчае с успех, отпразнувайте „победата“. По този начин ще увеличите вашата енергия и фокус.

3. Намерете положителното в своите колеги, за да избегнете отрицателното. Ако имате някой „любим“ колега, време е да приложите в действие позитивната психология. Избягвайте конфронтацията с въпросния колега и опитайте да намерите нещо положително в неговата личност. Може би, ако вие подходите по такъв начин, ще ви се отвърне със същото.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase