Снимка: Istock

Какво е егото и как работи то?

Работата на егото ви е да се чувствате важни

Неговото оцеляване зависи от това. За съжаление, това означава, че вашето его трябва да се бори и да се защитава. Изглежда контраинтуитивно, но егото се нуждае от негативни ситуации, за да може да има какво да прави, за какво да се тревожи или нещо да промени. Така че, ако сте щастливи и всичко е перфектно, вашето его вече ще търси проблем, за който да се вкопчи, или драма, която да създаде.

Как егото може да причини вреда?

Вашето его ви отдалечава от настоящия момент. Представете си, че живеете целия си живот, мислейки за миналото и бъдещето, а след това осъзнавате накрая, че всичко, което някога сте имали, е настоящият момент – но сте били твърде „заклещени“ в ума си, за да ангажирате напълно сетивата си и да се наслаждавате на света около вас.

Ето как можете да разпознаете кога вашето его се задейства: случвало ли ви се е да не харесвате някого, който успява? Сравнявате ли се с другите? Търсите ли внимание? Виждате ли се като по-добър, по-умен или по-хубав от другите? Обичате ли да говорите за несъвършенствата на хората? Забелязвали ли сте някога, че се изживявате като „еталон за добродетел“ (показвате постоянно колко сте морален)? Случвало ли ви се е да гледате отвисоко на някого, защото не се старае като вас? Няма нищо лошо в това да имаш его – няма нищо лошо в това да се чувстваш значим – но егото трябва да бъде регулирано. Проблемите възникват, когато егото се отразява на вземането на решения, на настроението ви или ви превръща в жертва, аутсайдер; или ви кара да се чувствате по-висши от другите, за да оправдаете поведението си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase