Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Политикът социалист Салвадор Иля днес официално встъпи в длъжност начело на регионалното правителство на Каталуния по време на церемония в правителствения дворец в Барселона, предаде ДПА.

"Встъпвайки в длъжност днес, аз наследявам и надеждите на народа на Каталуния", заяви 61-годишният Иля, чието име нашумя, когато той беше министър на здравеопазването на Испания по време на пандемията от коронавирус.

Встъпването в длъжност се състоя само два дни, след като лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон, срещу когото има издадена заповед за арест, произнесе реч в центъра на Барселона. След това той избяга въпреки силното полицейско присъствие. Пучдемон написа вчера в социалната платформа "Екс", че се е завърнал в Белгия, където пребивава основно след първоначалното си бягство през 2017 г.

В началото на церемонията по встъпването си в длъжност Иля изрази помирително отношение спрямо своите предшественици сепаратисти. "Не се съмнявам, че всички предишни ръководители са встъпили в длъжност с най-добри намерения да направят Каталуния по-добра страна", каза той, като спомена сред тях и Пучдемон. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 месец

Испания е демокрация, пуснаха другарят ПучДемон да дойде и да си отиде.

8

Фикси

преди 1 месец

Да живее свободата, да живее Каталуния!

7

Българи!Послание

преди 1 месец

Към вас!Обичайте България!Не ви задължавам,но няма да сте никъде по щастливи от родината и дерзайте за нея!Няма друга страна като България!Пазете я,умолявам ви.Бъдете БЛАГОСЛОВЕНИ и защитавайте правата си и родината си,тя е безвъзмездна и ако останете без нея,ще ви превърнат в СЛУГИ и няма да имате ПРАВА и Свободи!!!

fallback