Снимка БГНЕС, архив

Екатерина Захариева става еврокомисар на стартъпи, научни изследвания и иновациите.

Това бе обявено във вторник сутринта в Европейския парламент в Страсбург след седмици на отлагане, задкулисни договорки и изнендващи трусове във високите структури на ЕС. България бе спрягана и за ресор "Кохезия и реформи", но той бе поверен на италианеца Рафаеле Фито.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи структурата и състава на 26-те еврокомисари за следващия си мандат пред ръководството на Европейския парламент. Като лидер на институция, която усилено защитава равенствоото между половете, за новия си състав тя си бе поставила трудната задача да постигне баланс между пол, принадлежност на политическа партия и география.

Преди да поеме официално ресора обаче Захариева трябва да премине през дълго и задълбочено препитване от членовете на ресорната комисия в ЕП. Тяхна е думата дали кандидатът е достатъчно компетентен, за да получи ресор в ЕК. Очаква се всички интервюта на кандидати за еврокомисари да приключат около началото на ноември, а от декември новата комисия да започне да функционира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase