Напрежението по оста Русия-НАТО ескалира, след като се говори все по-усилено, че Украйна ще получи разрешение за удари навътре в Русия със западни оръжия. Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако Киев използва оръжия с по-голям обсег за поразяване на руски цели, това би означавало, че НАТО ще бъде във война с Русия.

Ракетите, от които се страхува Русия

"Ракетата Storm shadow избягва радарното засичане и се изстрелва от самолети. Получава се обсег от 800-1000 км. Това е много опасна ракета и идеално средство за удар по командни центрове и укрепени позиции. Насочва се от сателити и има висока точност. ATACMS е втората ракета, за която американският президент не иска да даде разрешение. За нея радари не съществуват. Тя се движи също със скоростта на звука, но е много по-мощна. Стрелбата на ATACMS е изключително прецизна", заяви експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него руснаците ще бъдат принудени да изместят цялата си отбранителна инфраструктура с 300-400 км навътре в страната, което ще намали ефективността на ракетите "Искандер", а може и да не могат да стигат до фронтовата линия.

"Знаейки всичко това, Путин този път не се изказа за ядрено оръжие, но пусна ястребите около Кремъл, които казват, че е крайно време да използват ядрено оръжие. Те са пред дилемата дали да изместят военните си бази, летища и командни пунктове", посочи проф. Кънчев в "България сутрин".

По думите на Кънчев засега няма пряка опасност за България.

"Поляците се страхуват. Путин каза, че тези ракети не могат да бъдат току-така монтирани на украинска територия. Той каза: Имаме системи Storm shadow и ATACMS, които са произведени в НАТО. Имаме орбитална подготовка на американците и Великобритания. Самите разчети на ракетите не могат да бъдат управлявани от украински офицери. Следователно имаме цял комплект от НАТО. Ако това се случи, това означава война на Русия с НАТО. Трябва да разрешат Америка и Великобритания", заяви проф. Кънчев.

Според него се върви към даване на съгласие, но американците все още спират процеса за разрешение на удари по цели дълбоко в Русия. Байдън се притеснява не от атомното оръжие на Русия, а от ескалация на конфликта.

"За да се борят със Storm shadow, руснаците са поръчали специални ракети на Иран, които ги произвеждат. Стрелят на 120 км. Американското разузнаване е разбрало къде е заводът и че се готви производство за Русия. Ако Иран предаде първата пратка от 200 такива ракети, ще последват строги военни наказания за Иран", съобщи проф. Кънчев.

Експертът отбеляза, че Путин е съобразителен човек, който се е стреснал и върви мобилизация в пълен ход.

"На фронта Путин има около 800 хил. войници. Срещу тях украинската армия е между 900 хил. и 1 млн. войници и офицери. При този баланс никоя страна не е в състояние да нанесе поражение на другата. Путин прехвърля части от друго място, не от фронта. Източният фланг остава и Путин казва, че той трябва да изпълни своите задачи. Войниците вероятно им трябват за направление в Курск. Това не е случаен избор на украинския генерален щаб", разясни проф. Кънчев.

"Има понятие "стратегическа стабилност". Между две ядрени държави има такава, ако политическото и военно ръководство на всяка от тях е направило оценка, че ако нападне другата, ще понесе повече загуби, отколкото плюсове. Между САЩ и Китай няма стратегическа стабилност, защото тя е в полза на САЩ. Между Русия и Китай също няма стратегическа стабилност, защото Русия има превъзходство. Единствено има стратегическа стабилност между САЩ и Русия. Путин няма да се подведе, но десните ястреби хвърлят по една фраза. Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие", коментира още гостът.

Вижте видео с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase