Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Украйна призова Европа да удвои доставките на електроенергия след руските атаки срещу енергийната й инфраструктура и разрушаването на язовир "Каховка", който доставя вода за охлаждане на атомна електроцентрала.

"Помолихме Европа да увеличи" доставките от сегашния таван на вноса от един гигават в момента до два гигавата, с които се справя електропреносната мрежа", заяви пред АФП украинският министър на енергетиката Герман Галушченко.

Галушченко участваше в конференция край Париж, организирана от Международната агенция по енергетика.

Oще по темата
Той заяви, че Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, която използва вода, доставяна от язовира, за охлаждане на реакторите си, засега не представлява непосредствена заплаха, но трябва да бъде наблюдавана.

Операторът на язовира заяви, че нивото на водата е спаднало под нивото, необходимо за захранване на електроцентралата с вода.

Наводнението засегна около 600 квадратни километра земя.

"Очаква се до 80 села да бъдат разрушени", а "20 000 домакинства са без електричество", изчислява Международната агенция по енергетика.

Въпреки това ядреният надзорен орган на ООН заяви, че "няма краткосрочен риск" за централата.

Шестте реактора на централата са спрени, но все още се нуждаят от охлаждаща вода, за да се гарантира, че няма да има ядрена катастрофа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 10 месеца

След САЩ нищо няма да остане .Тактиката на "изгорената зема".Всичко ще унищожат като се изнесат от Европа,в т.ч.и Европейските държави ,защото си мислят ,че имат право ,защото са ги възстановявали с плана МАРШАЛ след ВТ.СВ.ВОЙНА .А че ще напуснат Европа е от ясно по-ясно ,Русия вече ги е изгонила ,още преди началото на войната.

35

gogo

преди 10 месеца

какво ни занимавате с чуждите проблеми?!?!българия и българите си имат предостатъчно такива! НЕ НИ интересуват УКРИТЕ!

34

А бе

преди 10 месеца

Името Зеленски е вече нарицателно!

fallback