Снимка: БГНЕС

В четвъртък руски представители се явиха в Международния съд (МС) с обвинения срещу Украйна в разрушаването на язовир "Каховка" с масиран артилерийски обстрел, съобщава руската служба на Би Би Си.

По-рано същите обвинения бяха отправени от Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

"Киевският режим не само нанесе масирани артилерийски удари по язовира в нощта на 6 юни, но и умишлено повиши нивото на водата в язовир Каховка до критично ниво", каза руският дипломат Александър Шулгин пред МНС.

Украйна също обвинява Москва в разрушаване на водноелектрическата централа.

Още по темата
По-рано президентът Володимир Зеленски каза, че такава мощна структура не може да бъде унищожена от артилерия отвън, за унищожаване от такъв мащаб експлозията трябва да бъде извършена отвътре.

Международният съд е един от шестте основни органа на ООН, одобрен с Хартата на ООН.

Припомняме, че в първите си коментари след разрушаването на стратегическия язовир, контролиран от Русия в Южна Украйна, руският президент Владимир Путин обвини Украйна за големите щети и нарече действията на отговорните "варварски", цитра думите му "Политико".

Повредата на язовир Нова Каховка в Украйна, която предизвика масивни наводнения в района на Херсон, може да бъде потенциално военно престъпление, казаха лидери на ЕС и Украйна във вторник.

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 3 месеца

Всички клипове дето гледах как зривяват стената са украински! Как толкова украинци знаеха кога точно ще бъде взривена стената та да снимат? И нито един руснак не снимал!?....

83

Боби

преди 3 месеца

До Международни съд Кога бре? Абре умнико ВСИЧКИ ДЕЦА ВКУПОМ БЯХА ЕВАКИУРАНИ и за това няма жертви. Някои родители решили да бягат на запад за по-лесно преминават през РФ(тяхна воля) е въпросните деца са на точно тези мигранти. Взеха си децата след процедура и си тръгнаха. А Западните медии направиха от Мухата Стадо Слонове!!!

82

Анонимен

преди 3 месеца

Боби моля ви се не повтаряйте лъжите на сорроските и дори не трябва да се влиза в диалог с тях. Те са долни ботове. Нагли нахалитети.