Снимка: БГНЕС

Световната банка ще подкрепи Украйна чрез извършване на бърза оценка на щетите и нуждите на страната след унищожаването на язовир "Нова Каховка" на фронтовата линия между руските и украинските сили, съобщава "Ройтерс".

Анна Бьерде, управляващ директор по операциите на Световната банка, посочи, че разрушаването на водното съоръжение има много сериозни последици за предоставянето на основни услуги и за по-широката околна среда.

Новата оценка на щетите ще се основава на предишния анализ на банката за щетите върху инфраструктурата и сградите на Украйна, който изчисли, че възстановяване на икономиката на Украйна след инвазията на Русия ще струва 411 милиарда долара.

Още по темата
Украинският премиер Денис Шмихал, заяви, че е разговарял с Бьерде за въздействието от срутването на язовира и тя го е уверила, че Световната банка ще извърши бърза оценка на щетите и нуждите.

Украйна твърди, че наводнението ще остави стотици хиляди хора без достъп до питейна вода, ще заблати десетки хиляди хектари земеделска земя и ще превърне най-малко 500 000 хектара, лишени от напояване, в пустини.

Международният валутен фонд също изрази загриженост за последиците от взрива на язовир "Нова Каховка".

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 3 месеца

Плоскоземеца си безполезен безполов некъв който напразно тъпче земята. Кой би ти платил сорросоидче американското Непео ли.

23

Случаен минувач

преди 3 месеца

Защо Русия ще взривява язовирната стена, за да остави Крим без вода ли? Или Запорожката АЕЦ, която контролира? Толкова е елементарно, че всеки нормален човек сам ще си отговори на тези въпроси.

22

Бай Дрън

преди 3 месеца

Глупосттии Световната банка не помага, тя взема-пари, суверинитет, заробване. Не знам на каква основа ще помага, след като хората в тоя район са гласували за присъединяване към РФ. Освен да изгони хората и тогава да помага, друг начин не виждам. Другия вариант е да се договори с РФ, щом толкова иска да помага.