Снимка: БГНЕС

Световната банка ще подкрепи Украйна чрез извършване на бърза оценка на щетите и нуждите на страната след унищожаването на язовир "Нова Каховка" на фронтовата линия между руските и украинските сили, съобщава "Ройтерс".

Анна Бьерде, управляващ директор по операциите на Световната банка, посочи, че разрушаването на водното съоръжение има много сериозни последици за предоставянето на основни услуги и за по-широката околна среда.

Новата оценка на щетите ще се основава на предишния анализ на банката за щетите върху инфраструктурата и сградите на Украйна, който изчисли, че възстановяване на икономиката на Украйна след инвазията на Русия ще струва 411 милиарда долара.

Още по темата
Украинският премиер Денис Шмихал, заяви, че е разговарял с Бьерде за въздействието от срутването на язовира и тя го е уверила, че Световната банка ще извърши бърза оценка на щетите и нуждите.

Украйна твърди, че наводнението ще остави стотици хиляди хора без достъп до питейна вода, ще заблати десетки хиляди хектари земеделска земя и ще превърне най-малко 500 000 хектара, лишени от напояване, в пустини.

Международният валутен фонд също изрази загриженост за последиците от взрива на язовир "Нова Каховка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase