Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Месец юли тази година е бил най-топлият в историята и от както има данни за температурите по света, сочат данни на Световната метеорологична организация.

Oще по темата

Последните пет години пък са най-горещите в историята, обясни климатологът проф. Георги Рачев, позовавайки се на данните на организацията. Като под номер едно е 2016 година, а настоящата той очаква да се нареди между трето и пето място.

"За мен лично няма съществено притеснение, защото ние определено се намираме в период на повишаване на глобалните температури, в който човечеството като фактор имаме определено влияние. Всички катастрофални сценарии за сега не се потвърждават", посочи климатологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Рачев обясни още, че загубите на човешки животи в следствие на природни катаклизми стават все по-малко, защото се работи в тази посока, но материалните загуби се увеличават драстично.

"В следващите години ще продължим да вървим към бавно затопляне, докато човечеството не се откаже от фосилните горива. Това няма да се случи в близките 20 години", категоричен беше проф. Рачев.

Климатологът каза, че много трудно човечеството ще се откаже от нефта и въглищата, въпреки че вече навлизат много възобновяеми източници на енергия.

Доказателство за глобалното повишение на температурите е и много топлата вода на Черно море, която задържа високи температури, нерегистрирани от 40 години, посочи проф. Георги Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 4 години

Абе колега, защо се правиш на по-несхватлив, отколкото си? Вадя ти стрингметео и ти го показвам - влез и виж. Гледам морето, седи си където е било. В първия случай оборвам твърдението за "необичайно топлата вода в морето" - откровена лъжа, във втория случай прилагам емпирично доказателство, проверяемо веднага от всеки.Какви трудове, коментираме лошо написана статия. Освен това на всеки е ясно, че парите за каквито и да е изследвания идват от някъде. Там ги дават с определена цел.

22

Анонимен

преди 4 години

При мен е просто и лесно - инженер съм, а последните 10 години се занимавам с вецове. Оттук-натък мисля, че можеш да направиш връзката между съоръженията, метеорологията и проектирането от една страна, и непрекъснатата необходимост от актуализация на информация за климата, колебанията му и прогнозите - от друга.Спор няма, че климатът е по-сложен от нашите представи и модели. А дори и гледането през прозореца спада към тях.Какво става с фактологията за псевдо учените? Дотук само лакърдии

21

Анонимен

преди 4 години

"за да оцениш нечия разработка или публикация"30 години по-късно не ми трябва ценз за да оценявам - поглеждам през прозореца и виждам морето да си се плиска на същото равнище както и преди. Къде отиват прогнозите за страховит апокалипсис, описвани щедро през въпросния период? Къде отива авторитета на платените драскачи, които са популяризирали мита?

fallback