Снимка: БТА

Всекидневни природни аномалии доказват, че промяна в климата е факт, а борбата с глобалното затопляне може да се окаже закъсняла.

През последните 2000 години световните температури никога не са се покачвали толкова бързо, отколкото наблюдаваното сега, показват най-нови данни, които би трябвало да опровергаят вижданията на климатоскептиците, предадоха световните агенции.

Данните са разпространени точно, когато голяма част от Европа е обхваната от втора гореща вълна за месец. Две различни проучвания анализират тенденциите в историята на климата през последните 2000 години, съобщава БТА.

Изследователите са използвали данни за температурата, събрани въз основа на близо 700 индикатора - модерни термометри, корали, пръстените на дърветата, проби от ледените шапки, езерни седименти и др.

Още по темата

В първото изследване, публикувано в сп. "Нейчър", се изтъква, че по време на "Малката ледникова епоха" от 1300 до 1850 г. въпреки че е било изключително студено в Европа и Северна Америка в продължение на няколко века, не е било студено на цялата планета. "Когато се върнем в миналото, ние откриваме регионални феномени, но нито един от тях не е глобален феномен", казва Нейтън Стийгър от Колумбийския университет в Ню Йорк. "А сега затоплянето е глобално. 98 процента от планетата се е затоплила след индустриалната революция", допълва той.

Втората статия в "Нейчър джиосайънс" изследва средната стойност на температурните вариации в кратки периоди от няколко десетилетия всеки един от тях. Изводите на учените, стоящи зад тази статия, са ясни - в нито един момент от началото на нашата ера, температурите не са се увеличавали толкова бързо и толкова редовно, отколкото в края на 20 век.

"Този резултат подчертава изключителния характер на настоящите климатични промени", обяснява Рафаел Нюком от Университета в Берн, съавтор на второто изследване.

Тези проучвания би трябвало да спрат твърденията на климатоскептиците, според които наблюдаваното неотдавна затопляне се вписва в естествен природен климатичен цикъл, подчертава Марк Маслин от Юнивърсити колидж в Лондон, коментирайки двете изследвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase