Снимка: PublicDomainPictures от Pixabay

Нов начин да откажат държавите да спрат да използват америнаския долар търсят съветниците на кандидат-президента Доналд Тръмп. Това е опит САЩ да се противопостави на ходове сред ключови нововъзникващи пазари за намаляване на експозициите им в американската валута.

Наказанията ще са както за противници, така и за съюзници, които търсят начини да се включат в двустранна търговия с валути, различни от долара, като обсъжданите опции включват контрол върху износа, такси за валутни манипулации и мита, посочват източниците на агенцията.

Доминацията на долара и съпровождащата го словестна реакци в глобалната финансова система набра сила през 2022 г., когато САЩ започнаха да налагат сурови икономически санкции на Русия, която е член на Г-20. От тогава насам, на Руската централна банка, правителствени служители и около 2500 други обекти им беше ограничен достъпа до долари.

Тази седмица, американският президент Джо Байдън подписа закон, даващ му нови правомощия да конфискува руски активи в долари, за да подпомогне възстановяването на Украйна. Така наречената разпоредба REPO беше добавена към пакета за национална сигурност в помощ на Киев и други съюзници на САЩ, която беше гласувана от двете камари на Конгреса. Мярката предизвика безпокойство у много републикански законодатели, които се притесняват, че тя ще подкопае ролята на щатския долар в глобалната финансова система.

Страните от БРИКС (BRICS - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка направиха среща на върха през лятото на миналата година с основна тема на разговор дедоларизация. След срещата БРИКС насъбира все повече тежест, още повече, че на срещата бяха поканени ключови страни производители на петрол като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, заедно с други държави в опит за нейното разширяване. Саудитска Арабия и ОАЕ в момента обвързват своите валути с долара, напомня Блумбърг.

Ако Тръмп стане отново президент на Щатите, то неговите икономически съветници ще предприемат кампания за мерки точно срещу дедолариацията и идеите на страните от БРИКС. В свои изказвания Доналд Тръмп често казва, че е важно американският долар да остане световна резервна валута.

В интервю за американската CNBC на 11-ти март кандидатът за президент каза: "Не бих позволил на страните да се откажат от долара, защото когато загубим този стандарт, това ще бъде като загуба на революционна война. Това ще бъде удар за страната ни”.

Докато беше в Белия дом Тръм често се изказваше за принудително отслабване на долара, за да се подкрепи вътрешния производствен сектор.

"С Байдън ще загубите долара като стандарт. Това ще бъде като да загубим най-голямата война, която някога сме губили", каза той, обвинявайки политиките на Джо Байдън за вредното ѝ влияние върху долара.

Тръмп предпочиташе стабилен долар, като другите страни да следват тази политика, въздържайки се от интервенции, целящи обезценяване на техните валути. Тъй като Федералният резерв се въздържа да започне да понижи лихвите, доларът в последно време поскъпва, което подтиква властите в чужбина да обмислят интервенции за подкрепа, а не за обезценяване на своите валути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase