23

Анонимен

преди 4 години

Абе колега, защо се правиш на по-несхватлив, отколкото си? Вадя ти стрингметео и ти го показвам - влез и виж. Гледам морето, седи си където е било. В първия случай оборвам твърдението за "необичайно топлата вода в морето" - откровена лъжа, във втория случай прилагам емпирично доказателство, проверяемо веднага от всеки.Какви трудове, коментираме лошо написана статия. Освен това на всеки е ясно, че парите за каквито и да е изследвания идват от някъде. Там ги дават с определена цел.

22

Анонимен

преди 4 години

При мен е просто и лесно - инженер съм, а последните 10 години се занимавам с вецове. Оттук-натък мисля, че можеш да направиш връзката между съоръженията, метеорологията и проектирането от една страна, и непрекъснатата необходимост от актуализация на информация за климата, колебанията му и прогнозите - от друга.Спор няма, че климатът е по-сложен от нашите представи и модели. А дори и гледането през прозореца спада към тях.Какво става с фактологията за псевдо учените? Дотук само лакърдии

21

Анонимен

преди 4 години

"за да оцениш нечия разработка или публикация"30 години по-късно не ми трябва ценз за да оценявам - поглеждам през прозореца и виждам морето да си се плиска на същото равнище както и преди. Къде отиват прогнозите за страховит апокалипсис, описвани щедро през въпросния период? Къде отива авторитета на платените драскачи, които са популяризирали мита?

20

Анонимен

преди 4 години

"Самият ти имаш ли достатъчно ценз за да оцениш нечия разработка или публикация?"Мога да те попитам същото. Какво е научния метод? Какъв е подхода при него? Как се проверява една теория? Кога една теория се приема за доказана? Климатът е толкова сложна система, че категоричните твърдения по темата са доста проблематични. Като намесим и политиката /тук е неделим фактор/ става доста интересно.

19

До 18

преди 4 години

Пропусна годишника Спектър, Природа и знание, Техника молодежи, че и седмичните: Старт, Стадион, Мироар, Мондиал. В последните даже и пишеше на западен език, а имаха и плакати на западни отбори. Футболни.Дай заглавие, автор(и), бр. и година. Щото част от въпросните списания печатаха и готини научно-фантастични разкази. И като говориш за фактология, защо най-сериозния аргумент е "чел съм разни учени от "псевдо-тип". Самият ти имаш ли достатъчно ценз за да оцениш нечия разработка или публикация?

18

Анонимен

преди 4 години

"През 80-те може и да си чел МЛФ, история на БКП, томовете на Тато и Ленин,"Типичните тролещи похвати - понеже трудно се оборва фактологията, атака по спорещия.Каква партия, какви пет лева те гонят? Паралели, Орбита, Наука и техника масово препечатваха ЗАПАДНИ статии.

17

До 11

преди 4 години

През 80-те може и да си чел МЛФ, история на БКП, томовете на Тато и Ленин, и други пропагандни материали, но едва ли си попадал на такива "псевдо-тип" разработки.Защото не се вписваха в политиката на Партията и защото така наречените "еко/зелени" и т.н. се появиха по-късно. Към края на 80-те подобна литература и автори у нас не се издаваха, а като парадокс тематичните западни писания у нас навлизаха от съветските им издания.Не вярвам да посочиш издания оттогава на някои такива "псевдо" учени

16

нямат

преди 4 години

Стига лъжи. Август е най-горещ тази година.И нямат край тези досадни жеги.

15

Анонимен

преди 4 години

"Температурата на Земята, а не в България."Най-вероятно също би издишала при най-простата проверка, както тази за България.А и успех с начинанието да изчислиш температурата на Земята като цяло. Къде са разположени станциите? Колко нагъсто? Колко в северното полукълбо, коко в южното? Колко в самите океани, колко на сушата? По кое време на деня? На каква височина - 0м -100м - 1км, стратосфера? При какъв вятър, влажност на въздуха, налично заоблачаване? Стана ли ти лошо вече?

14

До 9

преди 4 години

Температурата на Земята, а не в България.

13

До 7 - 2

преди 4 години

Колкото до данните, измервания са се правели и преди 2001 г.От 1899 до сега, НИМХ регулярно издава тъй наречения "статистически годишник", с пълни или частични данни за наблюденията на елементите на климата температура, валежи, речни води, нива на кладенци от опорната хидрогеоложка мрежа и т.н., през изминалата година. До средата на 90-те години тези данни бяха оформени като том на книжна поредица. След това постепенно се премина само на електронната им версия.

12

Анонимен

преди 4 години

Да припомня - озоновата дупка? Бяха станали на циркаджии по медиите да плашат. Поне от 15г нищо не се чува по въпроса - фалшивата тема се изтърка, няма кой да излъжат вече и измислиха друга глу.пост.

11

Анонимен

преди 4 години

"На фона на Европа или тази част от Северното полукълбо"Като пишат подобни пропагандни материали, поне да се постараят да изглеждат правдоподобно, а не и при най-елементарната проверка да издишат. Пак ще припомня - през 80-те бях чел разни "учени" от този псевдо-тип, според които нивото на океана до 2020 трябваше да е с 5-10 метра нагоре, а Земята да е станала като Венера.Нито едното не е факт. Което навежда на мисълта, че подбудите не са съвсем чисти.

10

До 7

преди 4 години

На фона на Европа или тази част от Северното полукълбо, България е прекалено малка за да е мерило. Освен това, като процес затоплянето не е като да сложиш на котлона тенджера с вода и непрекъснато да мериш повишаващата се с времето температура. Тази и някоя друга година напред, екстремните горещи/студени вълни може да ни подминат.Но с времето (може да трае десетилетия!) броят, честотата и продължителността им ще се увеличават, докато трайно не се установи новото по-топло равновесно положение.

9

Анонимен

преди 4 години

Тази година никъде в България не беше измерена температура над 40 градуса.Други години се спираха тежките камиони да не пътуват , защото асфалта беше размекнат от жегите .Тази година нямаше подобно нещо и пак ни лъжат,че било голяма жега.Аман от затоплистки лъжи.

8

Анонимен

преди 4 години

Месец август, 2010 има период от десетина дни, в които водата е била между 29 и 30 градуса. В момента едвам стига 27. За справка - 2000 г е била СЪЩО ТОЛКОВА ТОПЛА.

7

Анонимен

преди 4 години

Лъжи върху лъжи върху спекулации. Отивате на стрингметео ком, където температурата на водата по крайбрежието - за Варна , Бургас и Констанца е публикувано от 2001г насам. Мерена по 3 пъти на ден. Тази година водата не е извънредно топла - дори хладнее на фона на предни години. Лесно проверяемо е с две цъквания на мишката. Щом за това направо си лъже, как да му вярваме на останалите изстъпления.

6

Да бе

преди 4 години

Тия в друга държава ли живеят. По-дъждовен юли от тоя не помня.

5

Q

преди 4 години

Ние станахме "Сибир" ,но на топлината.

4

Wse

преди 4 години

Световни може... България обаче беше далеч от най-горещия юли в историята й