Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е готова да отслаби защитата на човешките права, за да направи по-ефективна борбата срещу екстремизма, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Още по темата

На предизборен митинг в град Слоу Мей изтъкна, че властите на Обединеното кралство трябва да са в състояние да направят повече, за да се борят с терористичната заплаха, включително като ограничават движението на лица, заподозрени в екстремизъм, когато полицията има достатъчно доказателства, че те представляват заплаха, но не достатъчно - за да ги преследва.

"Ако нашето законодателство в областта на човешките права ни спира да правим това, ние ще променим законите, за да можем да го правим", заяви премиерът под бурните овации на присъстващите.

Тереза Мей призова също за по-строги присъди за осъдените за терористична дейност, както и за облекчаване на процеса на депортиране на чуждестранни граждани, заподозрени в екстремизъм.

Британската полиция вчера съобщи, че е открила важна улика в автомобил, свързан със самоубийствения атентат в Манчестър на 22 май. Полицията разпространи снимка на бял автомобил Нисан Микра и червено-черна спортна чанта, открита при обиска на колата. Според разследването нападателят Салман Абеди неколкократно е ходил до автомобила в дните преди атентата, за да вземе съставките за сглобяването на взривното устройство, с което уби 22 души в края на концерт на американската попзвезда Ариана Гранде.

Междувременно британската полиция заяви вчера, че е арестувала мъж на лондонското летище "Хийтроу", в рамките на разследването на самоубийственото нападение от 22 май на концерт в Манчестър, при което бяха убити 22 души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Трийсет и осем годишният мъж беше задържан по подозрение за нарушаване на закона за тероризма и остава в ареста", съобщи полицията в Манчестър. Полицията уточнява, че арестът е бил предварително планиран и че няма директна заплаха за летището. Досега британската полиция е задържала във връзка с нападението 19 души, седем от които в момента се намират в ареста

Двама австралийци пък са убити при атентата, извършен в събота в Лондон, обяви австралийският външен министър Джули Бишоп.

"Австралийското правителство с дълбоко прискърбие потвърждава, че двама австралийци бяха убити при терористичното нападение в Лондон", посочи г-жа Бишоп в комюнике, цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес.

Имената на жертвите не бяха посочени, но лондонската полиция съобщи, че австралийската медицинска сестра Кърсти Боудън, на 26 години, е сред убитите седем души.
Друга двама австралийци, ранени с нож рани във врата, са лекувани в болницата.

Семейството на Боудън заяви, че тя е загинала докато се е опитвала да помогне на други жертви. Полицията не уточни как тя изгубила живота си, предаде Асошиейтед прес.

Друга австралийка, 21-годишната Сара Зеленак, е обявена за изчезнала след нападението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase