Британската полиция съобщи имената на двама от тримата нападатели от Лондон, предадоха световните агенции.

Още по темата
Шефът на звеното за борба с тероризма към полицията Марк Роули каза, че първият е 27-годишният Хурам Шазад Бут, който е британски гражданин, роден в Пакистан, известен на службите за сигурност. Те обаче не са разполагали с елементи, навеждащи на мисълта, че той е подготвял атентат.

Вторият е 30-годишният Рашид Редуан, който е претендирал, че е от мароканска или либийска националност и който е бил непознат на службите за сигурност. Редуан е използвал и друга самоличност. Представял се е за Рашид Елхдар и е твърдял, че е на 25 години.

Двамата мъже живеели в квартала Баркинг в източната част на Лондон, където полицията задържа няколко души в последните дни.

Според някои британски медии Хурам Бут се е появил миналата година в документален филм, излъчен по Канал 4 и озаглавен "Моите съседи джихадистите". Той е работел за лондонската компания за обществен транспорт, твърдяха медиите, цитира БТА.

По-рано ирландската държавна телевизия РТЕ съобщи, като се позова на полицейски източници, че един от тримата нападатели е бил мароканец, живял в Дъблин, женен за шотландка.

Тримата нападатели убиха 7 души в Лондон и раниха близо 50, от които 36 остават в болници. Ислямска държава пое отговорност за атаката.

Засега е известно, че сред убитите има британец, канадка и французин.

Сред ранените има трима полицай, които са били на работа и един, който е бил в почивен ден. Ранени са и седем французи, двама германци, двама австралийци, двама новозеландци, един българин и един грък.

За българина от българското МВнР съобщиха, че той се лекува в болница и че е в стабилно състояние. 

Разследването продължава за установяването на самоличността на третия нападател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase