Джон Кери и Федерика Могерини. Снимка: Reuters
fallback

Европа и Съединените щати дадоха да се разбере, че Турция може да загуби членството си в НАТО и европейската си перспектива, ако се превърне в диктатура след неуспешния опит за преврат миналата седмица.

На съвместен брифинг в Брюксел първите дипломати на ЕС и на Белия дом Федерика Могерини и Джон Кери заявиха, че спазването на определени демократични критерии е условие за продължаването на преговорите за членството на Турция в ЕС и за оставането ѝ в Алианса.

Oще по темата

Могерини подчерта, че евентуално връщане на смъртното наказание, за каквото говори президентът Реджеп Ердоган, е несъвместимо с влизането ѝ в Съюза и може да доведе до изключването на Турция от Съвета на Европа. Кери подчерта, че демократичното управление е условие за членството в НАТО.

Двамата първи дипломати призоваха властите в Турция да уважават законните демократични институции и да не прехвърлят разправата си с подбудителите на преврата към други противници или опоненти на Ердоган. Кери и Могерини настояха за спазване на турската конституция и за стандартите за човешки права, основни свободи и демокрация.

Кери съобщи, че е разговарял три пъти с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който го е уверил, че властите ще спазват законността.

"Ние стоим на страната на избраните законно власти, но и призоваваме властите да гарантират спокойствие и стабилност в страната при уважение на демократично избраните ѝ институции и върховенство на закона", заяви американският държавен секретар.

Той закусва с 28-те външни министри от ЕС, като събитията в Турция са били един от акцентите в дебата наред с продължаването на настъплението срещу ДАЕШ, борбата с тероризма, бъдещето на Украйна и запазване целостта на Европа след напускането на Великобритания.

Кери изрази задоволство от подновяването на военните операции срещу ислямистите от турската военна база в Инджирлик, която беше блокирана през последните дни след опита за преврат.

Джон Кери заяви, че Вашингтон няма да обсъжда въпроса за екстрадирането на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява като мозъка на опита за преврат, докато не получат доказателства за неговата причастност.

"Искаме да видим формално подадено искане за екстрадация, заедно с доказателства, не обвинения", категоричен беше държавният секретар.

Основната тема на срещата – запазването на единството на Европа при напускането на Великобритания, беше изместена от развоя на събития в Турция. Въпреки това Кери настоя ЕС да остане единен и обеща отношенията между Вашингтон и Брюксел да останат все така тесни и след излизането на Лондон от него.

"След Brexit търговското споразумение между ЕС и САЩ става дори по-важно, защото ще осигури на Европа така нужния ѝ икономически растеж, пазар за нейните стоки и работни места при запазване на европейските трудови и екологични стандарти", смята първият дипломат на САЩ.

Той увери, че приключването на преговорите до края на годината остава важен приоритет за администрацията на президента Барак Обама. В близките месеци Кери ще се върне в Европа за серия речи, на които да обясни предимствата от сключването на търговското споразумение за двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

ДО аз

преди 7 години

Що не провериш кои са членове на ЕНП и кои са асоциираните и членове? Пък тогава ще се види кой пише глупости.

151

анонимен

преди 7 години

много и пука на турция от нато и ес нато ще продьлжава да си плаща наема за ам база в инджирлик видяхтекак и спряха тока ще изнудва ес за пари и визи ердоган сигурно е избил вече опонентите си докато евро гмомозьците ядат хаивера с бяло вино

150

Мисля,

преди 7 години

че в някои от щатите на САЩ не само има смъртно наказание,но се и изпълнява до ден днешен!

fallback