Снимка: Reuters

Продължават арестите на военнослужещи за участие в неуспешния метеж срещу президента Реджеп Тайип Ердоган. Числото на задържаните генерали и адмирали надхвърли 70 души, а общият брой на задържаните военни достигна близо 3 хиляди, съобщиха информационните източници.

Сред задържаните са главният военен съветник на турския президент Ердоган - Али Язъджъ, както и главният военен съветник на бившия президент Абдуллах Гюл.

Турската полиция е влязла във военновъздушната база в град Коня, Централна Турция, която се счита за една от щабквартирите на метежниците. Възникнали са сблъсъци между силите за сигурност и пучистите, които отказали да се предадат.

Още по темата

Стрелба е имало и на летище "Сабиха Гьокчен" на азиатския бряг на Истанбул, където са били задържани от полицията 11 военни във връзка с опита за преврат.

В Анкара са задържани 149 полицейски служители във връзка с неуспелия опит за военен преврат.

Турски медии съобщават, че е в ход чистка в полицията, при която от длъжност ще бъдат отстранени близо 8000 полицаи.

"Участниците в опита за преврат са неутрализирани, турският народ имаше най-голяма роля за предотвратяването на преврата", се посочва в изявление на Турските въоръжени сили, разпространено от медиите.

Смята се, че все още има на свобода лица, замесени в пуча, поради което властите предупредиха гражданите да сигнализират и да бъдат внимателни.

В базата Инджирлик край Адана, която се ползва от международната антитерористична коалиция за удари срещу "Ислямска държава", полетите са възобновени, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук. Преди това бе съобщено, че полетите са преустановени.

По данни на турското външно министерство броят на загиналите при опита за преврат в Турция е нараснал до над 290 души, а повече от 1400 са ранените.

"Над 100 от убитите са участвали в опита за преврат, за който няма съмнение, че е предприет от последователи на движението Хизмет (Служба) на проповедника Фетуллах Гюлен", се посочва в съобщението на министерството.

И снощи продължиха митингите срещу опита за преврат и в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган, в които участваха хиляди хора в Анкара, Измир, Истанбул (на площад Таксим и в района Късъклъ на азиатския бряг, където живее турският президент).

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase