Снимка: TIME

Канцлерът на Германия Ангела Меркел беше определена днес за личност на 2015 г. от американското сп. TIME, което приветства способността й да се изправя пред предизвикателствата, които изникваха в Европа през цялата година, предаде Франс прес.

В публикувано днес комюнике изпълнителният директор на TIME Нанси Гибс припомня реакцията на Ангела Меркел на гръцката криза, на кризата с мигрантите и на заплахата от групировката "Ислямска държава".

"Ангела Меркел е Личност на годината на сп. TIME, защото иска от страната си повече, отколкото повечето политици биха дръзнали, заради твърдостта й срещу тиранията и опортюнизма, а и за това, че се доказва неизменно като морален водач в свят, в който това е рядкост", каза Гибс, цитирана от Асошиейтед прес.

Още по темата

Втори в класацията на TIME е лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр-ал Багдади, а трети - американският милиардер и претендент за републиканската номинация на президентските избори Доналд Тръмп, посочват Ройтерс и ТАСС.

На четвърто място се нареждат активистите от американското движение "Животът на чернокожите също е важен", а на пето - иранският президент Хасан Рохани.

В годишната класация за личност на годината на TIME няма строг критерий при определяне на избраника.

Смята се, че победител е човекът, повлиял най-силно на обществото през годината, независимо дали влиянието му е положително и отрицателно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase