Снимка: архив Reuters

Лидерът на терористичната организация "Ислямска държава", Абу Бакр Ал Багдади, както и кандидатът за президентския пост на републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп са сред финалните 8 кандидати, подбрани от списание "Time" за редовната им награда "Човек на Годината".

За номинацията на Багдади от списанието поясняват, че лидерът на "Ислямска държава" е вдъхновил последователите си не само да се бият на страната на самопровъзгласилия се халифат, но и да планират атаки в страни като Тунис и Франция.

Редом до екстремиста от Близкия Изток е и човекът, който днес поиска да се забрани на мюсюлманите да влизат в Америка - Доналд Тръмп.

От "Time" обясняват - реториката му го изстреля напред в битката на републиканците и предизвика доста сериозен дебат за бъдещето на САЩ.

Сред номинираните е и движението "Животът на черните има значение", активисти, които се борят против дискриминацията спрямо афроамериканците в Америка.

В последните 8 са и президентът на Русия Владимир Путин, борещ се със санкциите на Запада срещу страната му. Хасан Рухани, президентът на Иран също е тук, като лидер на страна, която се отърсва от имиджа си на аутсайдер и си връща позициите на международната сцена.

Германският канцлер Ангела Меркел често беше в епицентъра на новините през годината, обясняват от списанието. От икономическа криза в Европа, до продължаващата мигрантска криза - търсете Ангела!

Сред политически лидери, от сериозни, през страшни като Багдади, до абсурдни като Тръмп, е и изпълнителният директор на "Uber" Травис Каланик.

И разбира се, редом до крайният ислямист Багдади - Кейтлин Дженър, преди известна като Брус Дженър.

Бившият олимпийски шампион в десетобия обяви официално, че е транссексуален, смени пола си и вече се подвизава като Кейтлин Дженър.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase