Снимка: Bulgaria ON AIR

По време на тридневния форум на Парламентарна асамблея на НАТО в София, най-дискутираната тема беше сигурността на отбрананата и помощта за Украйна. За форума в столицата пристигна и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Участие взеха 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО.

"Има два аспекта, които се надявам да бъдат включени в дневния ред на тази среща. Първият аспект касае така наречените нетрадиционни или асиметрични заплахи, за които понастоящем, особено България, няма ясна стратегия. Имаме някакви концепции, които са остарели, но като цяло нямаме стратегия".

"Този въпрос определено трябва да бъде засегнат на срещата на Алианса, най-малкото, защото това са нов вид заплахи, не са конвенционални по своя характер и за тях трябват съвсем различни механизми", заяви експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов пред "България сутрин".

Според Иванов второто важно нещо, на което трябва да се обърне внимание на Парламентарната асамблея на НАТО е остарялата система на ядреното сдружение в Европа. Той допълни, че американският ядрен чадър в момента е гаранция, че няма да има война в Европа. “От страна на Русия вече имаме ядрена реторика и се надявам той да бъде повдигнат и от нашия министър на отбраната, и от политиците, които ще присъстват на този форум", каза доц. Иванов.

Николай Свинаров, бивш министър на отбраната, коментира пред Bulgaria ON AIR, че Европа закъснява с всички възможни мерки за сигурност.

“Ние го докарахме дотам, че така наречените нетрадиционни заплахи, отдавна са вече статукво и традиция. По-добре късно, отколкото никога. Трябва да се намерят механизми, които действително да предотвратят бъдещи агресивни намерения на която и да е държава", категоричен бе Свинаров.

Бившият военен министър коментира и въпроса дали е възможно президентът на Русия Владимир Путин да приеме доставките на оръжия и помощта за Украйна като причина Руската федерация да нападне и други държави.

"Ако Путин реши да воюва, той ще намери поводите и причините за това, но действия които вече продължават две години, изведнъж да кажеш как са станали неприятни, недостойни и противоправни и водят до някакви вмешателства, за мен е несериозно. Русия очевидно не е готова да изгражда държавата си в мир и това е големият проблем", каза още Свинаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase