fallback

Общ преглед

Руското министерство на отбраната разследва търговските връзки на семейството на Реджеп Таип Ердоган с петролните агенти на групировката "Ислямска държава" (ИД). Така руският "Комерсант" коментира разкритията, оповестени от зам.-министъра на отбраната Анатолий Антонов. Той обвини турския президент и близките му, че изкупуват петрол от терористите.

Oще по темата

Самият Ердоган нарече изявленията "клевета", САЩ отхвърлиха обвиненията на Москва срещу турското ръководство, но руският външен министър Сергей Лавров настоява, че страната му е готова да представи всички доказателства, че е права, обобщава реакциите "Комерсант".

Вчерашните изявления на руските военни бяха най-суровите, откакто на 24 ноември край сирийската граница бе свален техен Су-24М, отбелязва всекидневникът.

Според източник от командването в Москва след изявленията на Анкара, че свалянето на бомбардировача е било правомерно, руският Генщаб е започнал да търси потвърждения, че турското ръководство е замесено във финансирането на ИД.

Използвани били всички възможни средства: данни от оптично и радиоелектронно космическо разузнаване, безпилотни апарати и агентурни връзки, пише изданието.

"Успяхме да съберем достатъчна доказателствена база за престъпните действия на турците, която по решение на висшето държавно ръководство ще разкриваме постепенно. Те свалиха самолета, защото бяхме започнали да унищожаваме обекти от петролната инфраструктура на ИД. Тук съмнения няма", казва източникът.

Изявленията на Михаил Мезинцев, началник на руския Национален център за управление на отбраната към Генщаба, че от Турция в отрядите на ИД и "Ан Нусра" са прехвърлени 2000 бойци, над 120 тона боеприпаси и към 250 единици автомобилна техника, останаха вчера без коментар.

Такъв ще последва може би идната седмица, когато Генщабът обеща да оповести данни за обучението на бойци от ИД на турска територия, за обема и маршрутите, по които терористите получават оръжия и компоненти за експлозиви, добавя "Комерсант".

За връзки между Турция и терористите първи писаха водещи американски и други западни медии, припомнят руски ориенталисти, цитирани от "Взгляд". Сега тази информация е потвърдена официално, казва тюркологът Станислав Тарасов по повод изявленията на висши военни в Москва.

Според аналитика Семьон Багдасаров САЩ имат интерес да защитават Турция, защото сегашната схема за преточване на петрол е изгодна за Вашингтон.

"Ако няма поток от сирийски петрол и съответно поток от пари и оръжия към Сирия, кой ще компенсира това? Петролният бизнес на радикалите дава възможност за стабилен доход, който се харчи за сваляне на неугодното за САЩ правителство на Башар Асад. Спомнете си, например, американската схема Иран-контрас, когато въпреки ембаргото САЩ доставяха оръжия на Иран чрез Никарагуа", пояснява експертът.

"Отношенията между Анкара и Москва са от лоши по-лоши, а ИД и Турция са партньори и по идеология, и в бизнеса. И не се знае дали Вашингтон ще може да убеди Реджеп Ердоган да пребори петролната зависимост и доброволно да затвори границата" за цистерните с нелегално гориво, резюмира "Независимая газета", цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

Кокс

преди 8 години

Мдам вярно се вижда как всички говорят турски. А кюрдите какво казват по въпроса, а?

135

дидо

преди 8 години

За по-глупавите разяснение:Америка се бори всячески с тероризма.Америка е НАТО.Турция е в НАТО.ИД са терористи .ИД купуват оръжие с пари от продажбата на откраднато гориво.Парите ги дава Турция .Утре тези въоръжени терористи ще са в училищата в България .Тогава Борисов къде ще се крие ?Русия показва на Европа, кой стой зад терористите и заради Турция и Америка ще подпалим къщите си.....А НИЕ ОТПУСКАМЕ ПАРИ НА ТУРЦИЯ И ЩЕ ГИ ПРИЕМАМЕ В ЕВРОПА.ЖАЛКА ИСТОРИЯ .

134

Анонимен

преди 8 години

Е, що да не купува. може - купува. парите никъде не миришат, нито в Турция, нито в Русия.Тая философия много странна - аз мога, ти не можеш. Само в Турция ли се вършат нередни неща?В Русия никога и никъде не са се вършили нередни неща.

fallback