Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лявата партия в Гърция Сириза, която е опозиция, призова правителството в Атина да предприеме спешни действия след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от БТА.

Лявата партия категорично осъжда нарушаването на Преспанския договор, който беше сключен между Атина и Скопие през 2018 година. Така “Република Македония” трябваше да промени името си на “Република Северна Македония”.

“Преспанският договор е европейското право и пълното му спазване представлява необходима предпоставка за присъединяването на Северна Македония към ЕС“, се казва в изявлението на Сириза. В него се припомня още, че през 2021 г. и САЩ приеха закон, който предвижда санкции за нарушаване на Преспанския договор.


Гръцката опозиционна партия освен това обвинява и управляващата в Гърция Нова демокрация, и спечелилата изборите в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, които принадлежат към Европейската народна партия, че се опитват да „торпилират един договор, който представлява ключов момент за всички народи на Балканите, за да привлекат националистическа публика“.

Напрежвението по оста Атина-Скопие ескалира след като новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска не използва конституционното име на страната по време на полагането на клетва на 12 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase