Снимка: Bulgaria ON AIR

НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия в отговор на нарастващите заплахи от Русия и Китай.

“Първо е важно дебатът да бъде по това каква е позицията на България по основните три теми, които бяха дискутирани на парламентарната асамблея на НАТО в София през месец май. Аз изключвам това да няма позиция на Външно министерство, защото системата на консултации в НАТО включва постоянно взаимодействие между посланиците в Брюксел и всяка една страна заявява своята позиция, или приема предложените позиции от другите страни с мълчание, което е един от механизмите за вземане на решения”, коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването "Брюксел 1".

“Така че мълчанието като знак на съгласие с това, което другите страни предлагат, е всъщност легитимна позиция на България, но що се отнася до представителството - има три формата на всяка среща на върха: формат държавни глави и правителствени ръководители, формат външни министри и формат министри на отбраната. Когато една страна отива и с президент, и с министър-председател ще създаде конфузна ситуация за домакините и за самата среща", каза още бившият министър на отбраната

В ефира на Bulgaria ON AIR той добави, че от тази среща се очакват решения, които трябва да покажат силата на НАТО в тези 75 години, да покажат, че НАТО има възможност да гарантира отбраната, да използва ефективно механизмите за възпиране, защото най-доброто решение в сферата на отбраната е да бъде възпряна агресията.

Освен това, много ключово решение е как ще бъде координирана подкрепата за Украйна като финансов ресурс, но и като механизъм, по който тези пари ще се събират и ще се управляват за придобиване на въоръжения, на подготовка на силите на Украйна от самата Украйна.

“Ескалацията е в ход от страна на Русия, защото тя вече предприе демонстративни учения с средства-носители на ядрено оръжие, и то в Беларус. Освен това в изявленията на ключови фигури, като Медведев и говорителя Песков, неведнъж и пряко от президента Путин се споменава за използването на ядрено оръжие, включително промяна в доктрината на Русия, защото текущата доктрина при руска агресия в Украйна, без никаква заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Русия, не позволява да бъде взето решение за използване на оръжия, но определено ядрените оръжия се използват в политическата реторика с цел политическа ескалация и с цел водене на една дезинформационна кампания", подчерта гостът.

Срещата в Швейцария излезе с обща декларация за запазване на териториалната цялост на Украйна, но под нея не се подписаха всички присъстващи. Същевременно точно преди тази среща руският президент излезе с ултимативни искания за възможност за започване на мирни преговори, ако Украйна оттегли армията си от окупираните от Русия четири области и Киев да оттегли желанието си да стане член на НАТО.


“След като тези заплахи са изречени от президента на страна, която разполага с огромен арсенал от ядрени оръжия, те не могат да бъдат пренебрегвани. Естествено, че са средства за натиск, но понеже този натиск не успява, виждаме, че има и други опити. Например, един призив за преки разговори между Русия и САЩ по въпроси на ядрените оръжия и стабилност, но тези разговори трябва да включват и бъдещето на Украйна, тоест Русия ескалира напрежението, включително с включения договор със Северна Корея, с опитите да притисне Виетнам, поради зависимостта на Виетнам във военно отношение, но всички тези стъпки целят само едно: да бъде оказан натиск върху свободния свят да прекрати подкрепата за Украйна и Украйна да бъде унищожена като страна, и то от Русия, която е положила подписа си 1994 година под споразумение, гарантиращо суверенитета и териториалната цялост на Украйна, споразумение в подкрепа и на това, че Украйна се отказва от ядрения си арсенал. Двата подхода са много ясни и аз лично съм уверен, че светът има здрав разум, но това изисква ефективни средства за възпиране, което включва ядрените оръжия", поясни Шаламанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase