Снимка: архив, Reuters
fallback

Докато еврозоната продължава да крета, отчитайки растеж с разочароващите 0.3% за третото тримесечие, една малка страна-членка на клуба на 19-те показва завиден прогрес. Преди по-малко от 2 години Ирландия успя да излезе от схемата със спасителен заем, а сега икономиката й е в истински разцвет, пише сп. “Икономист”.

След ръст от 5,2% през 2014-та година, БВП на страната се е качил с 7 на сто за първата половина на тази година в сравнение със същия период от миналата.

Завръщането на ирландската иконимика от “гроба” е определяно като истинско чудо. Банките в островната държава се сринаха по време на глобалната криза от 2008-ма и се нуждаеха от цели 64 милиарда евро, за да се спасят.

Това съвсем естествено доведе цялата страна до ръба на фалит и така се стигна до заем от ЕС и МВФ. Икономиката се сви с над 11%. До 2013-та година Ирландия така и не стигаше до положителни резултати.

Белезите от рецесията изчезват трудно. Тази година държавният дълг ще падне под 100% след 120 на сто през 2012-та и 2013-та. Но това все още е много далеч от 24-те процента през 2007-ма.

Дори и в най-мрачните времена обаче Ирландия продължи да следва политиката си за създаване на микроклимат за развитие на бизнеса на големи международни корпорации. С корпоративен данък от само 12.5% компании като Pfizer, Apple, Facebook и Google са установили европейските си централи именно на острова. А такова присъствие неизбежно дава сериозен импулс на цялата икономика.

Ирландия получи тласък от факта, че изнася предимно за САЩ и Великобритания, които се справят по-добре от страните в еврозоната в последните години. Слабото евро спомогна за увеличения износ, докато Дъблин не разчиташе особено на бизнеса с намиращите се в явен застой развиващи се пазари (едва 10% от експорта).

В последните 2 години ирландците отново започнаха да харчат пари, в това число бизнес и обикновени потребители. Домакинствата до голяма степен се възползват от по-ниските цени на електроенергията и данъчните съкращения.

Ситуацията към момента трудно може да се сравнява с големия балон в края на миналото десетилетие. Строителният бизнес е далеч по-уравновесен, не се строи безразборно. През изминалата година са построени 11 хиляди нови жилища в столицата Дъблин в сравнение с 90 хиляди през 2006-та.

Кредитите също не се раздават толкова лесно и спокойно от банките, които вече са далеч по-внимателни.

Очевидно е, че ирландската икономика набира скорост и тепърва ще достига пълния си потенциал. Безработицата падна до 8.9% след пика от 15.2% през 2012-та година. Експерти дори очакват спад до 6 на сто.

На фона на тази позитивна картина може би най-голямото притеснение е дали политиците наистина са “изритали” лошите навици от миналото. Коалиционното правителство, водено от премиера Енда Кени, беше сформирано само 3 месеца след взимането на спасителния заем и непоколебимо прие задължителните драстични мерки за получаване на траншовете.

Но Ирландия излезе от схемата още преди 2 години. С приближаването на изборите догодина, правителството развързва кесията и вече обяви допълнителни 1,5 милиарда евро в бюджета.

Приходите от корпоративния данък са значително по-големи от очакванията и това дава възможност на политиците да натрупат точки пред избирателите. Но този паричен поток може и да е временен, докато повечето държавни разходи ще останат. И тогава отново ще се появят призраците от миналото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 години

До АнонименСега може и да е в Тайван.

21

Анонимен

преди 8 години

най-големия завод за части за компютри - извън Щатите не е ли в Тайван .......

20

Анонимен

преди 8 години

стига с тия номера на МВФ беколега 26 грешиш това е исландия Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказва да ратифицира закона, който ще направи гражданите на Исландия отговорни за дълговете на исландските банки и се съгласява да свика референдум.Grimmson казва: Беше ни казано, че ако не приемем условията на международната общност, ще се превърнем в северна Куба. Но ако ние се бяхме съгласили, щяхме да станем северното Хаити.а сега се сетете кои са тепане у нас

fallback