Снимка: БГНЕС/ЕРА

Консервативните министри на провинциално ниво в Германия разкритикуваха това, което те наричат вратичка в наскоро приетия закон за легализиране на марихуаната в страната, предаде ДПА.

Новият закон създава проблеми при преследването на лица, които незаконно внасят наркотични вещества, тъй като някои видове доказателства вече не са допустими в германските съдилища, заявиха в съвместно изявление министрите на правосъдието от германските провинции Баден-Вюртемберг, Бавария, Бранденбург, Хесен, Шлезвиг-Холщайн, Саксония-Анхалт и Берлин.

Всички те са членове на дясноцентристкия блок ХДС/ХСС, който е основната опозиционна сила в националния парламент на Германия.

В началото на април регионален съд постанови, че криптираните чатове, иззети от полицията, не могат да бъдат използвани като доказателство срещу мъж, обвинен в контрабанда на общо 450 кг марихуана в Германия. Съдът се позова на разпоредби в новия закон за канабиса.

Федералният съд, най-висшият съд на Германия по наказателни дела, все още не се е произнесъл по въпроса.

Германската асоциация на съдиите също изрази подкрепа за предложените промени. Ръководителят на групата Свен Ребен заяви, че новият закон за канабиса предизвиква значителна правна несигурност.

"Сега виждаме регулаторни пропуски, за които много експерти предупреждаваха по време на законодателния процес“, каза той.

Правителството не трябва да си затваря очите за предложените промени, каза той и допълни: "В края на краищата обявената цел на закона за канабиса е да се ограничи организираната престъпност и да се пресуши черният пазар, а не да се улесни бизнесът на дилърите“.

Министерството на правосъдието и преди е защитавало позицията си, като е заявявало, че методите, използвани от правоприлагащите органи, трябва да са пропорционални на престъплението. Говорителка описа телекомуникационното наблюдение и онлайн претърсванията като "много нетактични и неприемливи следствени мерки“, които са допустими само в случай на тежки или особено тежки престъпления./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase