В Брюксел засилиха полицейското присъствие по гарите. Снимка: Reuters
fallback

Белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че Шенгенското споразумение за свободно пътуване може би трябва да се преразгледа. Той направи това само ден, след като мароканец се качи в Брюксел на високоскоростния влак "Талис" за Париж и се опита да стреля по пътниците.

"Шенгенското споразумение е важно за икономиката и за съгражданите ни, но сме изправени пред нови заплахи в Европа и може би, трябва да го променим така, че да даваме повече възможности за проверка на самоличността и багажа", заяви премиера след извънредно свиканото в събота заседание на Съвета за национална сигурност.

Oще по темата

Мишел съобщи, че смята да разговаря с колегите си от съседните държави, за да формулират предложението си. В началото на годината Франция и Испания също призоваха правилата да се променят заради нарасналата заплаха от "Ислямска държава".

Междувременно Белгия ще засили полицейските патрули по гарите и особено в тези, в които спират международните влакове – Брюксел, Антверпен и Лиеж. Повече полицаи ще има и във влаковете, а в „Талис“ ще патрулират френско-белгийски екипи. Ще се правят случайни проверки на багажа на пасажерите по международните линии. Транспортното министерство вече предупреди пътниците, че трябва да идват по-рано, за да са готови, ако има проверка на куфарите.

Според медиите вероятно ще се преразгледат и правилата за сигурност във високоскоростните влакове. В момента паспортна и проверка на багажа се прави от британската полиция само на пътниците на високоскоростния влак за Лондон, тъй като Брюксел е последната гара на шенгенска територия. Великобритания не е член на безвизовата зона, както и България, Румъния, Ирландия и Кипър. 

Мароканецът Аюб Ел Хазани, който е разпитван от френските власти, е живял в Испания. Мадридските служби са предупредили Париж, че радикалният ислямист се готви да отпътува за Франция. Вместо това той отишъл в Белгия, където често отсядал в Антверпен. Въпреки радикалните си убеждения Ел Хазани, няма криминално досие и до атаката във влака, не е бил арестуван. Федералната прокуратура сега гледа видеозаписите от камерите на гарата в Брюксел, където мароканецът се е качил на влака, и разпитва познатите на 26-годишния мъж в Белгия. Засега не е ясно дали той е бил обучаван в Сирия, но медиите напомнят, че само ден преди атаката, „Ислямска държава“ предупреди във видео, че предстоят атентати в Белгия.

Френският президент Франсоа Оланд ще приеме двамата американски войници и британският бизнесмен, които обезвредиха нападателя от влака. Те получиха благодарности от белгийския кралски двор и от премиера Мишел за смелата си и неегоистична постъпка. Белият дом също ги похвали.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Ангел

преди 8 години

Ако ИД не успее да промени ЕС. То тогава ЕС ще мине ба срраната на ИД. Европейците трябва да разберат че с тази си толерантност не само правят Европа много по опасно място за живот, ами и могат да загубят континента техен християнски и демократичен дом от както свят светува.

40

БАЧКАТОР

преди 8 години

С европейщина и толерастия нищо добро не я чака България. Само минирани граници и огради с ток и гранични войски които стрелят на мръвка, както беше през "лошия" комунизъм може да спасим България. Дай наборна армия и обещай на войничето 5 дни награда за отстрелян нарушител да видиш дали ще премине някой.

39

Анонимен

преди 8 години

Който пръв въведе стрелбата попграницте той ще спечели. Там повече кьорав бежанец няма да се появи. Те са като кучето. Ако го биеш няма да дойде втори път. Ако го храниш ще иска още

fallback