Снимка: архив, Reuters

Трима пътници са ранени, двама от тях в критично състояние, след стрелбата във високоскорстния влак "Талис" от Амстердам до Париж. Инцидентът се разиграл около 19 ч. българско време в петък, малко след като влакът потеглил от гарата в Брюксел.

Пострадалите са получили раните си, докато са се опитвали да обезвредят атентатора, идентифициран от властите като 26-годишен мароканец или французин от марокански произход, известен на разузнавателните служби.

Според медиите, той се качил на влака в Брюксел и се насочил почти веднага към тоалетната, за да подготви оръжията си. Сред тях автомат "Калашников", полуавтоматичен пистолет и нож.

Подробностите още са противоречиви. Някои източници твърдят, че американски военнослужещи, отиващи за уикенда в Париж, чули как той зарежда пълнителите в тоалетната и го нападнали и обезвредили на излизане. Според други всичко се случило вече в пътническия вагон, когато атентаторът се готвел да стреля. Приятел на двамата ранени разказа на медиите, че единият от колегите му получил огнестрелна рана в главата, докато се опитвал да отнеме автомата на атентатора, другият бил ранен с нож във врата.

Още по темата

Тримата американски военни, за които се знае, че са от военновъздушните сили и от национална гвардия, успели да обезвредят нападателя, избивайки оръжието му и предавайки го на полицията. Те били подкрепени и от британец. Алек Скарлатос (22 г.) разказа на "Скай нюз", че извикал на Спенсър Стоун и Антъни Садлър, с които били приятели от детинство, "Давайте" и тримата се хвърлили върху атентатора. "Спенсър скочи пръв, хвана го за врата и му изби пистолета. След това аз взех автомата, който беше в краката му, и започнах да го налагам с него", казал Скарлатос. Стоун е ранен в ръката от ножа на мароканеца по време на схватката.

От разказа му не става ясно как са пострадали двамата пътници, които са в тежко състояние. При атаката е ранен и 60-годишният френски актьор Жан-Юг Анлад, известен от филма "Никита". Той се порязал докато разбивал стъклото на аварийната спирачка.

На борда на "Талиса" имало над 550 пътници. Четирима са отведени в болница в шок. Останалите прекарали нощта в Арас и вече са на път за Париж, съобщиха от "Талис'.

Белгийските медии смятат, че атентаторът се е качил на гарата в Брюксел, макар това все още да не е официално потвърдено. При атентатите в Париж в началото на годината също се появиха съобщения, че част от нападателите са купили оръжието си в Белгия. Полицейският контрол в международните влакове в Белгия и Франция ще бъде усилен през уикенда, съобщиха властите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase