Снимка: БТА

Заподозреният в нападението срещу високоскоростния влак "Талис" по линията Амстердам-Париж е официално идентифициран като Аюб Ел Хазани - мароканския гражданин, за когото испанските власти са пратили предупреждение, че принадлежи към радикалния ислямизъм, предаде Франс прес, позовавайки се на полицейски източник.

Още по темата

Мъжът, който на 3 септември ще навърши 26 години, бил идентифициран чрез различни материални елементи, включително пръстови отпечатъци.

Малко по-рано френският президент Франсоа Оланд горещо благодари на американския си колега Барак Обама за "образцовото поведение" на американски граждани, които осуетиха касапницата във високоскоростния влак "Талис".

В телефонен разговор "двамата президенти потвърдиха решимостта си заедно да се борят срещу насилието и тероризма на всички фронтове".

Американецът Спенсър Стоун, който изигра решаваща роля при обезвреждането на нападателя, бе изписан от болница в Лил, където бе успешно опериран, предаде Франс прес.

Стоун, който е редник във ВВС на САЩ, напусна болницата придружен от американски официален представител и се качи в кола с дипломатически номер на посолството на САЩ без да прави изявления.

Стоун бе опериран с местна упойка от наранявания в ръката в продължение на около два часа и половина тази сутрин. Той почти изгуби палеца си от порязванията с макетно ножче, които му нанесе нападателят във влака, според свидетелството на британеца Крис Норман.

По-рано Норман разказа за инцидента и обясни, че всички са извадили голям късмет, защото автоматът на нападателя е засякъл.

"Нападателят започна да изважда целия си арсенал и после отиде от 13-и вагон в 12-и. Честно казано, не знам защо не успя да стреля, но мисля, че е защото оръжието му е засякло. Всички имахме страхотен късмет", каза 62-годишният мъж.

"Бях седнал и работех на лаптопа си. Чух изстрел и звук от строшено стъкло. Един от служителите на влака тичаше към предната част, изправих се да видя какво става и видях мъж с автомат, вероятно АК-47 ("Калашников"). Казах си "майка му стара" и първата ми реакция беше да се скрия", разказа той.

После чух американец да вика "хвани го, хвани го", казах си, че пътниците реагират и това е може би единствената ни възможност да оцелеем. Станах и отидох да помогна на хората в задната част на вагона", казва британецът, който е женен и баща на две деца и живее в Южна Франция.

"Помислих си "Сигурно и без това ще умра, така че хайде, по-добре да умра докато се опитвам да направя нещо вместо да си седя и да чакам да ме застрелят", добави той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase