Снимка: архив, Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната, съобщи електронното издание на германското списание "Шпигел".

Финансовият регулатор вече разработва анализи как да се предотврати "ефект на доминото" след евентуално излизане на Гърция от валутния съюз.

Служителите на ЕЦБ провеждат вътрешни учения на тема запазване на единството на останала част от еврозоната, отбелязва "Шпигел".

Въпреки че това се отрича, европейският регулатор притиска Атина най-накрая да въведе мерки за контрол на движението на капитали, тъй като според данни на ЕЦБ гърците прехвърлят в чужбина над 1 млрд. евро дневно, пише "Шпигел".

Международният валутен фонд (МВФ) пък оценява, че останалата част от еврозоната ще може да се справи с излизане на Гърция от валутния съюз. През последните години европейците са създали предпазни буфери, които биха могли да спрат разрастването на кризата към други държави, смята МВФ.

Според оценките на фонда излизане на Атина от еврозоната ще бъде свързано с много по-високи разходи, отколкото ако страната продължи започнатите реформи, допълва изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase