Снимка: Reuters
fallback

САЩ не са променили позицията си по повод предоставянето на военна помощ на Украйна - те изпращат на Киев само несмъртоносно оборудване, а не оръжейни системи. Това заяви пред журналисти прессекретарят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

Кърби съобщи, че "дискусиите за друг вид помощ за Украйна продължават", като в американското министерство на отбраната разглеждат различни запитвания от Киев. Той обаче подчерта, че "в Пентагона признават, че този въпрос не може да се реши с помощта на американските военни".

Oще по темата

По време не пресконференцията си Кърби посочи също, че не трябва да има военно решение на ситуацията в Украйна. Според САЩ пътят към мир в региона минава през осъществяването на споразуменията от Минск. Но според Пентагона тези договорености не се изпълняват от Русия.

Кърби отбеляза, че в тези условия САЩ възнамеряват да продължат да укрепват военните връзки със своите съюзници от НАТО в Източна Европа, в това число учения и "патрулиране на въздушното пространство над Балтика", а също така и да запазят присъствието на американски войски в този регион на ротационен принцип.

Русия и действащите в Югоизточна Украйна "опълченци" на този етап не изпълняват споразуменията от Минск, заяви на редовния си брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Джошуа Ърнест, цитиран от ТАСС.

"Ако откажат да направят това, те рискуват да платят още по-висока цена. Трябва да имат предвид това, когато вземат решения за по-нататъшните си ходове", отбеляза Ърнест. Той също заяви, че Вашингтон "продължава да смята, че пътят за уреждане на сегашната ситуация е масата за преговори".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

Нема по-нагло същество от краварят! Не стига, че те организираха тази братоубийствена война, а и се правят на невинни. Русия им била виновна, те никога не са виновни!!!

9

Анонимен

преди 9 години

И нека лицемерието започне сега. Нато се н.раха като видяха, че наемниците им станаха на пушечно месо и сега изведнъж ,,заобичаха" мира. Това да не са ви бушмените от Африка, който да бомбите с уран

8

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 9каква територия на Мечката в Украйна?Едно време след ВСВ Мечката се разхождаше из Цяла Източна Европа ,но Злия Сам я прибра в новата и по тясна бърлога,ще се справи исега Чичо Сам ..оставил е Мечока да вилнее в некакви незначителни 500 кв.км .докатосе изтощи иизгладнее,лошото е че Бърлогата след това упражнение може да се свиеоще повече!

fallback