Снимка: Архив Reuters

Съветът за национална сигурност и отбрана /СНСО/ на Украйна даде одобрението си да се отправи молба към ООН и Европейския съюз за разполагане на миротворчески контингент в зоната на конфликта в Донбас. Това заяви днес на пресконференция секретарят на СНСО Олександър Турчинов, цитиран от ТАСС.

"Бе прието решение за отправяне на молба към ООН и ЕС за разполагане в Украйна на операция за поддържане на мира /и/ сигурността", посочва той, цитиран от вестник "Украинская правда".

По думите му миротворческият контингент трябва се разположи не само по демаркационната линия в зоната на конфликта, но и по протежение на неконтролираната от властта част от границата с Руската федерация.

Турчинов подчерта, че министерството на външните работи на Украйна вече е подготвило съответната молба и изрази надежда, че Върховната рада ще я подкрепи. Той посочи също, че разполагането на миротворците ще позволи да се фиксират и локализират нарушенията на спирането на огъня.

Вчера при откриването на заседанието на СНСО президентът на Украйна Петро Порошенко предложи на съвета да разгледа въпроса за разгръщане в страната на миротворческа мисия. Той отбеляза също, че по време на Минските преговори предварително е обсъдил тази тема с президента на Франция, канцлера на Германия и президента на Руската федерация, припомня ТАСС.

Турчинов съобщи, че СНСО е приел на заседанието си и предложението на президента Порошенко за изменение на закона за военното положение. Секретарят отбеляза, че сегашният закон е приет преди много години и се нуждае от промени.

По думите на Турчинов е бил утвърден и план за провеждане на многонационални военни учения през 2015 г. Той уточни, че се планира в тях да участват "страните от НАТО и стратегически партньори на Украйна".

Изменението на закона за военното положение и разглеждането на въпроса за провеждане на многонационални военни учения в Украйна също бяха предложения на Порошенко, които той направи в началото на заседанието на СНСО.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase