Снимка: Reuters
fallback

Руският премиер Дмитрий Медведев нареди на енергийното министерство и на компанията "Газпром" спешно да изготвят предложения за доставка на газ и друга хуманитарна помощ за зоните на конфликта в Източна Украйна, където е възникнала тежка ситуация, след като вчера украинските власти изцяло изключиха самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република от подаването на газ, предадоха Ройтерс и ТАСС.

На заседание на руското правителство в Москва Медведев отбеляза, че "хората в редица населени пунктове (в Източна Украйна) гладуват, включително в Дебалцево". На първо време трябва да им се доставят храна и лекарства, каза той.

Oще по темата

Руското министерство на извънредните ситуации обяви тази сутрин, че изпраща допълнителна автоколона с хуманитарна помощ специално за Дебалцево и редица други населени пунктове, където положението е най-тежко и липсват елементарни стоки от първа необходимост.

Това ще спомогне да се стабилизира обстановката и да не се допусне хуманитарна катастрофа, заявиха от министерството. Колоната с най-нужните стоки вече се сформира в руската крайгранична Ростовска област.

Първоначално беше съобщено, че самопровъзгласилата се Донецката народна република /ДНР/ получава вече руски газ. Малко по-късно обаче председателят на парламента на ДНР Андрей Пургин опроверга информацията. Изявленията за преминаване към руски газ са преждевременни, сега се решават технически въпроси, е заявил той, цитиран от донецката информационна агенция.

В момента ДНР използва собствените си запаси от природен газ. Властите търсят изход от ситуацията, за да се премине към руски газ, посочва Пургин.

Запасите от природен газ на Луганската народна република обаче ще стигнат само до 15:00 часа днес, каза по телефона премиерът й Генадий Ципкалов. Днес разработваме варианти за доставки на газ и преговаряме с украинската страна и с други страни, посочи той.

"Ако след 15:00 часа не постигнем споразумение за снабдяване с газ от украинска страна или от територията на Русия, при нас може да започне "ледников период", заяви Ципкалов.

Със спирането на газоснабдяването Киев се опитва да всее паника, оказвайки политически и икономически натиск, допълни сепаратисткият лидер.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

165

до 217-ти(спасен)

преди 9 години

Я се огледай и ослушай по добре.Покарай теб пълно с руски магнати,все хора на Путин,а ти си мислиш,че като си в Швейцария си се спасил.***.Още на времето Ленин там си е живуркал преди майката Партия да му даде бойна задача да се връща в родината си.Отсега нататък по тихо и почвай да учиш руски щото като идеш в банката и пари няма да можеш да си изтеглиш от сметката си.А нас тука не ни мисли-като дойдат руснаците по литър 60 градусова на всеки и после той е под масата!

164

Анонимен

преди 9 години

Захарченко да им осигури всичко нужно.Щом може да осигури оръжия и да убива украински войници, значи може да осигури всичко друго, което е нужно! Слава ДНР - Слава Алкохолиненко!

163

Джиджи биджи

преди 9 години

Давай газ мале с пълна газ

fallback