Снимка: Vogue0987 от Pixabay

Правилото, че богатите стават още по-богати важи и за някои от държвите, които извличат максимална икономическа полза, оценявана на милиарди долари от глобана програма. Германия, Франция, Япония, САЩ са само част от държавите, които са подписали договор да отпускат пари за по-бедните в икономическо отношение държави в неспиращата борба с климатичните промени.

Анализът е на Ройтерс за данни, огласени от Организацията на обединените нации (ООН) и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Богатите страни извличат финансова изгода от ангажиментите, които са поели да предоставят по 100 млрд. долара годишно на по-бедните държави. Целта е по-слабо развитите икономики да ги инвестират в технологични решения за намаляване на емисиите от вредни газове в атмосферата и да финансират инициативи, които да им помогнат да се справят с екстремните климатични явления, пише БТА.

Държавите, които са в клуба на богатите, действително отпускат средства на по-бедните, но не са в пълен размер, както са се договорили. Отпускат се малко пари под формата на заем, по които се начисляват лихви. Друга част от средствата се предоставят безвъзмездно, но ползването им е обвързвано с условия, които носят финансова изгода за страните, които отпускат парите. Това сочи анализ на данните, свързани с тези траншове, направен от Ройтерс.

Богатите страни са отпуснали на по-бедните заеми в размер на най-малко 18 млрд. долара. Лихвите по тях не са по-ниски, а са определени спрямо текущите пазарни нива, посочва агенцията. Сред държавите, които са предоставели подобни кредити са Япония (10,2 млрд. долара), Франция (3,6 млрд. долара), Германия (1,9 млрд. долара) и САЩ (1,5 млрд. долара). Тези данни се базират на анализ на Ройтерс и на програмата по журналистика на Станфордския университет, наречена "Биг лоукъл нюз" (Big Local News).

Заемите, отпуснати в рамките на пробрами за опазване на околната среда, обикновено ссе отпускат при нулев или минимален лихвен процент, посочват експерти. Кредити за още най-малко 11 млрд. долара са предоставени при условие, че страните, които ги получават, наемат компании от страната кредитор или закупят от тях материали и техника. Повечето заеми, предоставени по тази схема, са били осигурени от Япония.

Подобни условия са били поставени и на държавите, които са получили безвъзмездно най-малко 10,6 млрд. долара от 24 държави и от Европейския съюз, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase