Снимка: Архив Reuters

Въпреки строгите ограничения за използването на интернет в Куба много хора коментираха в социалните мрежи възстановяването на дипломатическите отношения със САЩ, пише Би Би Си.

Още по темата
Вчера американският президент Барак Обама заяви, че отваря нова глава в отношенията си с Куба и ще възстанови дипломатическите връзки, които са замразени от 1959 г. Също така двете държави си размениха на реципрочен принцип няколко затворници, осъдени за шпионаж.

В социалните мрежи има широк отзвук на това събитие. Около четвърт от кубинците са използвали интернет след изявлението на Обама, въпреки че в Куба нет връзката е силно регулирана и струва доста скъпо.

Веднага след обръщенията на президентите Раул Кастро и Барак Обама в Туитър се появиха коментари по темата. Най-често повтарящите се думи в техните разговори са: "Кастро", "Обама", "затворници". Повечето от тях са положително настроени и се радват, че САЩ освобождават петима затворници. Вижте някои от туитовете им:

"Да отворим бутилка с шампанско във всеки кубински дом. Това е ден, който трябва да се отпразнува!", пише един потребител в Туитър.

"Живей, за да разкажеш тази история. Барак Обама ще обяви мерки, които ще направят деня исторически за САЩ и Куба", казва Елизабет Перез.

"Има много емоции. Точно сега цяла Куба е пред телевизорите или слуша радио... Днес ще бъде велик ден!", пише в друг туит.

"Колко много ми се иска да се затичам, да крещя, да отида на улицата и да прегърна всеки", казва възторжено потребителка в социалната мрежа.

"Звъннах в университета да кажа, че няма да отида днес, защото затворниците са на свобода. Вместо това ще си купя пица и ще празнувам на терасата!", споделя Хуан Карлос Диас в профила си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase