Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че САЩ ще сложат край на остарелия си подход към Куба, който е изживял времето си и не е успял да постигне ефект.

Още по темата

Обама допълни, че двете държави са се съгласили да възстановят дипломатическите си отношения и по думите му това е най-значимата промяна в политиката на САЩ към Куба от над 50 години. Сега САЩ ще започнат да нормализират отношенията с Куба и ще отворят нова глава, подчерта президентът, цитиран от Асошиейтед прес.

Обама благодари на папа Франциск за помощта в помиряването на двете държави.

От своя страна кубинският президент Раул Кастро заяви, че приветства възстановяването на отношенията със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

В реч по националната телевизия той подчерта, че между двете държави остават дълбоки разногласия в области като човешките права, външната политика и въпросите на суверенитета, но посочи, че двете страни ще трябва да се научат да живеят с различията си по цивилизован начин.

Новината за възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба веднага получи отзвук по света. Генералният секретар на ООН нарече "много позитивна" новината. "Време е Куба и САЩ да нормализират отношенията си. В тази връзка, аз от все сърце приветствам днешното развитие", каза Бан Ки Мун.

Папа Франциск, който днес празнува рожден ден, също поздрави двете държави за тяхното решение да установят дипломатически отношения. Ватикана заяви, че е готов да подпомогне укрепването на двустранните отношения, предаде Ройтерс.

В декларацията си Ватикана потвърди, че негови дипломати са съдействали за преговорите между двете страни, довели до "взаимноприемливи решения". Светият отец сърдечно поздрави правителствата на САЩ и Куба за взетото от тях "историческо решение да установят дипломатически отношения с целта да преодолеят в интерес на гражданите и на двете страни трудностите, които белязаха тяхната история".

Русия също приветства решението на САЩ да нормализират отношенията си с Куба, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Интерфакс. По думите му това е стъпка в правилна посока и Москва ще следи внимателно процеса.

Днешното съобщение беше посрещнато с положителна реакиця от нас, каза Рябков. Възприемаме го като стъпка в правилната посока. Не вярваме ,че налагането на санкции от САЩ на която и да било страна има легитимна основа и юридически основания, добави той.

По-рано през деня стана ясно, че Барак Обама е обсъдил по телефона с кубинския президент Раул Кастро евентуалното възстановяване на двустранните дипломатически отношения. Високопоставени източници от Белия дом казаха, че Обама и Кастро са разговаряли вчера в продължение на 45 минути. Тове е първият разговор на президентско равнище с Куба след революцията от 1961 г., заяви американски представител, цитиран от ДПА.

Днес  Куба и САЩ са си разменили няколко затворници, осъдени за шпионаж. Впоследствие от Хавана заявиха, че са пуснати на свобода 53-ма души, които Вашингтон смята за политически затворници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase