Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на отдел "Човешки ресурси" в руското министерство на отбраната Юрий Кузнецов бе арестуван по подозрения във вземане на подкуп, след като пари в брой и ценности на стойност повече от един милион щатски долара бяха открити в негови имоти, заявиха руски следователи, цитирани от Ройтерс.

Още по темата
Следственият комитет на Русия заяви, че Кузнецов е заподозрян в "получаване на подкуп в особено големи размери".

"Според разследването през периода 2021-2023 г., докато е начело на 8-о управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, Кузнецов е получил подкуп от представители на търговски структури в замяна на извършване на определени действия в тяхна полза", добави комитетът.

Арестът на Кузнецов е признак, че най-големият корупционен скандал в правителството от години се разраства само няколко дни, след като президентът Владимир Путин неочаквано отстрани министъра на отбраната Сергей Шойгу от поста му, коментира Ройтерс.

Най-малко петима души бяха арестувани във връзка с разрастващ се скандал с подкупи в министерството на отбраната, който започна на 23 април със задържането на заместник-министъра Тимур Иванов.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу бе неочаквано отстранен от поста си в неделя и бе назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия.

В новото правителство, което е в процес на одобрение от страна на парламента, на мястото му ще бъде назначен Андрей Белоусов – икономист, който преди това бе вицепремиер.

Анализатори смятат, че назначението на Белоусов е част от стратегия на Путин за подобряване на ефективността на руската военна икономика, като тя включва и изкореняване на корупцията при възлагането на военни договори.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase