Заид ал Хусейн Снимка: Архив Reuters

Върховният комисар за правата на човека на ООН Заид ал Хусейн заяви днес, че не бива да има безнаказаност или давност за изтезанията, след като Сенатът на САЩ оповести доклад за престъпленията, извършвани при управлението на президента Джордж У. Буш срещу лица, задържани по свързани със сигурността причини, съобщи Ройтерс.

Конвенцията против изтезанията забранява мъченията и не допуска каквито и да е изключителни обстоятелства, включително състояние на война, каза върховният комисар.

"Конвенцията не допуска никой да се измъкне - нито самите мъчители, нито тези, които правят политиката, нито обществените служители, които определят политиката или дават нарежданията", заяви той.

Белият дом каза, че суровите методи за разпит, прилагани спрямо заподозрени в тероризъм лица и описани в сенатския доклад, подронват моралния авторитет на САЩ по света.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че дори методите да са довели до добиване на полезна информация, както твърдят някои служители на ЦРУ, те не е трябвало да бъдат използвани заради вредата, нанесена на образа на Америка.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase