Снимка БГНЕС, архив

Полицията претърсва дома и офиса на служител на Европейския парламент (ЕП) в рамките на белгийско разследване по подозрения за руска намеса и корупция.

Белгийската федерална прокуратура съобщи, че полицията е извършила обиски в жилището на служител на ЕП и в офиса му в сградата на парламента в Брюксел във връзка с възможна руска намеса, съобщи „Гардиън“.

От прокуратурата заявиха, че офисът на заподозрения в Страсбург също е бил претърсен.

„Претърсванията са част от дело за намеса, пасивна корупция и членство в престъпна организация и са свързани с индикации за руска намеса, при която членове на ЕП са били потърсени и им е било платено, за да популяризират руска пропаганда чрез новинарския уебсайт „Гласът на Европа“, заявиха прокурорите.

В момента Белгия проверява твърденията, че Русия е плащала на крайно десни депутати - включително на изпадналия в политически скандал германски депутат Максимилиан Крах - за да разпространяват пропагандата на Кремъл.

Претърсванията в Брюксел и в Страсбург, Източна Франция, бяха последната стъпка в нарастващия брой разследвания на твърденията за намеса, които предизвикаха тревога преди изборите за парламент в целия ЕС на 6-9 юни.

Източник, близък до разследването, заяви, че мишената е Гийом Прадура, бивш асистент на Крах от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), който сам е разследван по подозрения за връзки с Русия и Китай.

Със съдействието на френските власти се извършват претърсвания в дома на служителя в Шербек, североизточно от Брюксел, и в офисите му в сградите на парламента на ЕС в Брюксел и Страсбург.

Говорител на Крах заяви, че въпросният служител не е бил в екипа на законодателя от "две години".

"Предполагаме, че не сме засегнати", добави говорителят.

Според източник, близък до белгийското разследване, проверката е насочена повече към бившия работодател на служителя, отколкото към настоящия му.

Прадура, който преди 5 години беше изключен от Националния митинг на Франция заради антисемитска снимка, сега работи за холандския крайно десен депутат Марсел де Грааф. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase