Снимка: Reuters

Украинските власти заявиха, че са изпратили свой хуманитарен конвой на хората в бунтовническите крепости Донецк и Луганск, предаде Франс прес.

Междувременно "към границата на Украйна пътува руски конвой под същия претекст", припомня агенцията.

Президентската администрация съобщи в комюнике, че днес от Киев, Днепропетровск и Харков заминават камиони с помощи за жителите на Луганск и Донецк. "Червеният кръст ще разпредели тези помощи сред мирните жители" на двата региона, се казва в текста.

Още по темата

Международният комитет на Червения кръст ще поеме грижите за колоната - 15 камиона с 240 тона стоки от първа необходимост, в град Старобилск, контролиран от Киев, тоест на 97 километра северно от Луганск.

Украинските власти решиха вчера да отпуснат 10 милиона гривни (570 000 евро) за хуманитарно подпомагане на населението в източните региони, подложено на лишения след четиримесечни битки между проруските бунтовници и силите на режима.

От няколко дни насам Украйна и Русия са в спор за начина, по който да бъде разпределена пратка с руски хуманитарни помощи за Донецк и Луганск, обсадени от войски на Киев и стигнали до "критична" хуманитарна ситуация.

Руският конвой тръгна във вторник от военна база край Москва и спря в Южна Русия. Също като редица западни страни Украйна подозира, че конвоят е изпратен за прикритие на евентуално руско нахлуване в съседната страна. Външното министерство в Москва нарече този сценарий "абсурден".

В крайна сметка Киев предложи вчера помощите да бъдат извозени и после - раздадени в Луганск от Червения кръст, след като минат проверка на граничен пост близо до града, добавя АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase