Кристалина Георгиева. Снимка: архив, Reuters

Руската помощ за Източна Украйна трябва да бъде проверена и доставена от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), за да е сигурно, че няма да бъде използвана за политически цели, заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева в интервю за Ройтерс.

"Очакваме да видим пълно спазване на международното хуманитарно право, както и на принципите за неутралност, безпристрастност и независимост на доставянето на хуманитарна помощ", каза тя.

Руският конвой трябва да спазва и суверенитета на Украйна, която "има правото да знае какво влиза на нейна територия", допълни тя.

Ще изминат дни, преди руският конвой да стигне до Украйна, защото няма споразумение как да бъде доставена помощта, каза Георгиева, цитирана от ДПА.

Още по темата

Валерий Чалий, заместник-директор на администрацията на украинския президент Петро Порошенко, каза, че камионите трябва да бъдат разтоварени на границата, а товарът им да бъдат транспортиран по-нататък с автомобили на МКЧК.

След това обаче руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Украйна се е отказала от това искане. Идеята за прехвърляне на товара от всичките 287 камиона възникна по време на преговорите, но по очевидни причини накрая отпадна, за да не се усложнява и оскъпява изпълнението на хуманитарната акция, отбеляза Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лавров допълни, че Москва се е съгласила с конвоя да пътуват представители на МКЧК, ОССЕ и Киев, посочи ДПА. Руският външен министър заяви, че е направена отстъпка пред Киев, тъй като конвоят ще пресече границата през Харковска област.

Руски висши представители посочиха по-рано, че камионите ще минат през митница в южната Ростовска област, която граничи с украинската Луганска област. Украинските правителствени сили контролират границата в Харковска, но изгубиха някои пропускателни пунктове в Луганска област от проруските сепаратисти.

Чалий отбеляза, че Украйна няма да разреши руски персонал да съпроводи конвоя на украинска територия. "Всеки ход, който не е в съгласие с Украйна, може да бъде възприет като военна агресия", заяви той пред журналисти в Киев.

Има спекулации, че руският конвой е бил снабден от армията. Телевизионен видеозапис показа бели камиони без регистрационни номера в оградена зона и строени пред тях мъже в маскировъчно облекло. Според медийни репортажи автомобилите са тръгнали от град Алабино, южно от Москва, където има голяма военна база.

МКЧК съобщи, че ще достави помощта, ако бъдат спазени принципите за безпристрастност и неутралност. Червеният кръст допълни, че всички страни трябва да дадат гаранции за сигурност, тъй като МКЧК не приема въоръжени ескорти. Чалий заяви, че сепаратистите не са дали такива гаранции.

Междувременно САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна да бъдат проверени на границата, предаде Франс прес.

След консултации с Киев във Вашингтон са се съгласили, че разпределянето на помощта на украинска територия трябва да става от Червения кръст. Говорителка на държавния департамент подчерта, че Русия няма право да влиза едностранно в Украйна без разрешението на Киев дори под предлог за оказване на хуманитарна помощ.

Руският конвой с хуманитарна помощ се очаква да пристигне на руско-украинската граница днес. Конвоят е с дължина над 3 км и се състои от 262 камиона с над 1800 т хранителни продукти, медикаменти и електрически генератори, съобщи руското външно министерство, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase