Снимка: Reuters

"Народният губернатор" на сепаратистки Донбас Павел Губарев заяви, че гледа с уважение на молбата на руския президент Владимир Путин Съветът на федерацията да отмени пълномощията му за използване на войски в Украйна, но при все това настоява за изпращане на руски миротворци в Донецка и Луганска област, съобщи Интерфакс.

Още по темата

"Отправяме молба в Донецката и в Луганската народна република да бъде изпратен руски миротворчески контингент. Форматът може да е различен, възможен е вариантът да бъде в състава на ООН, но с водещата роля на Русия", писа Губарев днес във Фейсбук.

"Той изрази опасения, че след подписването на споразумение за асоцииране с ЕС Украйна може да изпрати миротворчески сили на ЕС на територията на ДНР и ЛНР", посочва агенцията.

Вчера опълчението на т. нар. Донецка народна република свали хеликоптер Ми-8 край Славянск; загинаха 9 украински войници и представители на службата за сигурност.

Същевременно ДНР обвини киевските власти, че са нарушили примирието, обявено в петък от президента Петро Порошенко. Властите пък обявяват за нарушители сепаратистите - по данни на Порошенко, въоръжени формирования на "народните републики" вече 25 пъти са обстрелвали украински военни, след като бе обявено прекратяване на огъня.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase