Снимка: БГНЕС

Над 1000 души са починали по време на тазгодишния хадж, предаде Ройтерс. Над два милиона души бяха изложени на екстремно високи температури по време на ежегодното мюсюлманско поклонение в саудитския град Мека.

Повечето от починалите са египтяни. Източници от службите за сигурност и медицинските служби днес казаха пред Ройтерс, че броят на смъртните случаи сред египетските поклонници е нараснал до 672 души, а 25 са в неизвестност.

По данни на индонезийското правителство са починали общо 236 индонезийци, а индийската агенция за външни работи съобщи, че 98 индийски граждани са станали жертва на горещините по време на хаджа.

Смъртни случаи са регистрирани и сред поклонници от Тунис, Йордания, Иран и Сенегал, като общият брой на починалите тази година е най-малко 1114 души, съобщи Ройтерс.

Вчера египетската работна група, натоварена от правителството с разследването на смъртните случаи, съобщи, че е спряла лицензите на 16 туристически компании и ги е предала на прокуратурата. Те са обвинени, че са отговорни за смъртта на поклонниците, тъй като не са ги регистрирали в официалната система на саудитските власти.

От звеното съобщиха, че са потвърдени 31 смъртни случая в резултат на хронични заболявания сред официално регистрираните поклонници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase