Снимка: Reuters
fallback

Обявените резултати от референдумите в Източна Украйна се свеждат до следното: вотът се състоя, активността бе висока, а огромното мнозинство жители подкрепиха създаването на независими републики. Руските държавни медии препредават тези данни. Киевският печат обаче ги подлага на съмнение, защото имало манипулации с активността, пише "Независимая газета".

В редакционен коментар вестникът разсъждава ще признае ли Москва тези резултати. "Путин (. . .) едва ли ще се ориентира по гледището на Киев", смята изданието. Според него референдумите по-скоро ще се използват като аргумент в дискусията за федерализация на Украйна и доказателство, че президентските избори в страната на 25 май ще са "ограничено легитимни".

Тези аргументи няма да звучат убедително, ако Киев и Западът настояват, че референдумите са фалшифицирани, изтъква руският всекидневник. Москва постоянно подчертава, че няма влияние върху бунтовниците от украинския Югоизток. И референдумите от 11 май, произведени в разрез с препоръките на Путин, доказват, че Кремъл не контролира конфликта: той е вътрешен за Украйна.

Oще по темата

Фактически вотът доведе до провъзгласяване на образувания досущ като Южна Осетия и Абхазия - непризнати, но де факто самостоятелни, формирани с оглед помощ от страна на Русия, включително военна, с оглед да влязат в състава на Руската федерация или поне Кремъл да признае официално независимостта им, пише вестникът. И отбелязва, че "риториката на руските власти и медии, които обвиняват Киев в престъпления срещу собствения му народ, също много напомнят антигрузинската риторика от 2008 г." - периода около кратката руско-грузинска война.

Наистина е проблем за Москва, че поведението на проруските "антимайдановци" в Източна Украйна наистина не е съвсем контролируемо, а протестът им добива понякога твърде чудати форми. Но приемайки в състава си Крим с думите, че "не обръща гръб на свои", Русия сама си наложи стандарт за бъдещи реакции - отчасти е принудена да плува по течението, заключава "Независимая газета".

Москва едва ли ще реагира бързо на молбата на донецките опълченци за приемане в състава на Русия, смята политологът Евгений Минченко, цитиран в "РБК дейли".

Ситуацията в региона е твърде различна от тази в Крим и от гледна точка на историческата принадлежност, и според очакваната реакция на Запада. Освен това в Източна Украйна нямаше нито руски наблюдатели, нито "учтиви хора", мотивира се експертът, като намеква за въоръжените рускоезични лица, поели контрола над Крим по време на тамошния референдум, но останали формално инкогнито.

Реакцията на Русия показва, че Москва "зачита референдумите, а не че ги признава"; вотът е "несъвместим с украинската конституция, затова е незаконен", заяви вчера пред журналисти председателят на ОССЕ Дидие Буркхалтер, цитиран във вестника.

Властите на САЩ, ЕС, Япония и ред други страни също заявиха, че не признават незаконните според тях референдуми в Украйна и готвят нови санкции за Русия, добавя "РБК дейли".

Киев видимо губи влияние над Югоизточна Украйна, но партия "Баткившчина" на временния премиер Арсений Яценюк смята да продължи с наказателните операции, пише "Росийская газета" по повод антитерористичната операция, обявена от украинските власти в източните области.

Партията на регионите - бившите управляващи, приканват обаче централните власти възможно най-бързо да започнат преговори със съпротивата от Югоизтока, изтъква руският официоз.

Според него властите в Киев не изключват Украйна да се разпадне и вече се готвят за това, правейки опити за преразглеждане на административното териториално деление. Този "спешно организиран политически цирк" обаче само потвърждава, че "Киев ще продължи да стреля", под предлог че опазва целостта на страната, твърди "Росийская газета".

Украинският експерт Кост Бондаренко представя в "Московский комсомолец" редица варианти за развитие на ситуацията. Според него "Донецката народна република и Луганската народна република може да се слеят, образувайки независима Новорусия, после да започнат преговори и с Киев, и с Руската федерация".

Ако преговорите ударят на камък, Новорусия ще последва съдбата на Приднестровската република, смята той. Тогава сепаратисткото формирование ще съществува дълго време формално като част от Украйна, а неформално - без да се подчинява на Киев и без да бъде признато от световната общност. Най-добре ще е да
се преговаря с Киев за федерални отношения, допълва аналитикът.

Русия ще се държи предпазливо, прогнозира московският експерт Алексей Мухин. Референдумите откроиха политическата субектност на Югоизточна Украйна. Киев трябва да разбере, че сега трябва да води диалог с тези региони, а не да им диктува и да ги смазва с танкове. Иначе Украйна ще се разпадне като къщичка от карти, предупреждава наблюдателят.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

179

Мезепа

преди 10 години

1. Украйна няма да се разпадне а ще се консолидира в реално защитими граници.2. Поведението на двете страни в конфликта покава, че се върви не към мечтаната от Путин федерализация с която да държи Украйна за гушата, а към разделяне на несъвместимите части.3. Путин казва за пред света че е против референдумите, но на агентурата нарежда - давайте.4. Разделянето на Украйна по етническите и граници е добър изход за украинския народ и държава и за ЕС, НАТО и САЩ. Създава се антипутинска държава.

178

Анонимен

преди 10 години

Спонги,просто си влязъл в грешният сайт.Погледни в нета кои го държат и мноого неща ще ти сханат ясни за подтовете .И... умната!

177

До 185

преди 10 години

Лора, поживем увидим.Респект.Дано да си права.Има само един малък проблем,че тези де...демек масоните дето са турили разни там надписчета и символи на зелената банкнота с надпис 1 и която няма никакво покритие златно или друго все още държат световният контрол над финикийските знаци. и пишат сценарии в тяхна полза.

fallback